2021. március 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tematikus szentbeszédek a józsefvárosi templomban A nagyböjt heteiben a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban a délután 5 órakor kezdődő szentmisék keretében tematikus szentbeszédek hangzanak el az alábbi program szerint: kedden román nyelven, szerdán német nyelven, pénteken magyar nyelven. A szentmiséket megelőzően, 4 óra 20 perctől keresztúti ájtatosságot tartanak azon a nyelven, amelyen a liturgiát fogják bemutatni. Az e heti szentbeszédek témája a Megbocsátás.

Családévet megnyitó szentmisék Ferenc pápa tavaly, Szent Család vasárnapján hirdette meg 2021-re a családnak szentelt különleges évet. A pápa az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulóján nyitja meg a szentévet. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében az Amoris laetitia-családévet ma este 6 órakor a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplomban nyitják meg. Az ünnepi szentmisét, amelyet a templom.ro honlapon élőben közvetítenek, Kovács Gergely érsek celebrálja. A Temesvári Egyházmegyében a Család évének ünnepélyes megnyitójára március 21-én, vasárnap a délután 4 órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor az arad-belvárosi templomban. A liturgia főcelebránsa Pál József Csaba megyés püspök. A Családok éve 2021. március 19-től 2022. június 26-ig tart.

Fogadalmat újítanak a Mária Légió tagjai A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban holnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében a székelyudvarhelyi főesperesi kerülethez tartozó Mária Légió szervezet tagjai megújítják fogadalmukat.

Triduum Gyimesfelsőlokon Március 22-24 között, hétfő, kedd és szerdán délután 4 órától a komjáti, este 6 órától a gyimesfelsőloki plébánia templomban triduumot, azaz nagyböjti lelkigyakorlatot végeznek. Az elmélkedéseket Balázs Imre atya tartja. Kedden déltől kaláka gyóntatás is lesz: 12 és délután 2 óra között, valamint délután 5 és este 7 óra között a nagytemplomban. Délután 3 és 5 óra között a komjáti templomban. Jézus felszólítása állandóan érvényes : „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban.”

Látogatás a gyulafehérvári szemináriumban Gyulafehérváron találkoznak a szemináriumot fenntartó püspökök március 24-25. között. A Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet kápolnájának búcsúünnepén, március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján a szentmisét követően a szemináriumot fenntartó püspökök a tanintézet elöljáróival és a tantestülettel közös megbeszélésen vesznek részt, ahol a papképzéssel kapcsolatos tárgyalásokat folytatnak az intézmény elöljáróival és növendékeivel.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik feltámadó északkeleti széllel záporokkal és hózáporokkal. Hajnalban -9, -3 délután pedig 3-8 fokra van kilátás. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, az erősebben szeles tájakon ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Az ország borongósabb részein élők fáradékonyságot, levertséget tapasztalhatnak. Szombaton kisebb záporok és hózáporok még előfordulnak. A legtöbb napsütés keleten várható. Még élénk lesz a szél. Kora reggel -7, +1, délután 5-11 fokra számíthatunk. A jövő hét első napjaiban is a napsütés dominálhat, de még többfelé élénk, erős lesz az északkeleti szél. Lassú melegedés kezdődik.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkcsomortáni templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Szent József búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében Csíkszeredában, a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában ma délelőtt 11 órától tartják a búcsúünnepet. A szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka pedig Tamás Huba, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség kisegítő lelkésze. Kolozsváron az Írisz-telepi templomban a búcsús szentmise ma este 6 órától lesz. Az ünnep főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános. Egeres Gipszgyár március 21-én, vasárnap ünnepli a Szent József búcsút. A szentmise délután 3 órakor kezdődik. A szentbeszédet Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója tartja. A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti székesegyházban ma délelőtt 9 és 11 órától tartják a búcsús szentmiséket, melynek főcelebránsa Schönberger Jenő megyéspüspök. A délelőtt 9 órakor kezdődő szentmise szónoka Hársfalvi Ottó általános helynök, főesperes, székesegyházi plébános. A 11-es szentmise szónoka Simon Attila püspöki titkár, a székesegyház helyettes plébánosa, ifjúsági- és ministránslelkész. Jelen lesznek „Szent József – a munkás” Férfiszövetség tagjai, akik megalakulásuk 20 éves jubileumát ünneplik és szolgálatot vállalnak a szentmisén. Batizon ma délelőtt 11 órától Dudás Miklós mikolai plébános prédikációjával kerül sor a búcsúsmisére. Kaplonyban szintén ma 11 órától kezdődik az ünnepi szentmise, melynek meghívott szónoka György-Mihály Levente csíkszentmiklósi plébános lesz. Nagybányán ma délután fél 5-től román, 6 órától pedig magyar nyelven mutatják be a búcsúsmisét. A szentbeszédet Vik János a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánja mondja.

Kórushangverseny Marosvásárhelyen A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Vegyeskara kórushangversenyt tart a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban március 21-én, vasárnap délután fél 1 órakor. Műsoron egyházzenei művek. Vezényel: Márton Szabolcs. Szeretettel várnak mindenkit.

Triduum Ditróban A ditrói templomban nagyböjti triduumot tartanak március 22-24. között P. Kakucs Szilveszter esztelneki ferences atya vezetésével.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik feltámadó északkeleti széllel záporokkal és hózáporokkal. Hajnalban -9, -3 délután pedig 3-8 fokra van kilátás. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, az erősebben szeles tájakon ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Az ország borongósabb részein élők fáradékonyságot, levertséget tapasztalhatnak. Szombaton kisebb záporok és hózáporok még előfordulnak. A legtöbb napsütés keleten várható. Még élénk lesz a szél. Kora reggel -7, +1, délután 5-11 fokra számíthatunk. A jövő hét első napjaiban is a napsütés dominálhat, de még többfelé élénk, erős lesz az északkeleti szél. Lassú melegedés kezdődik.

MRE Hírszolgálat, 2021. március 19.

About the author

Majoros Gabriella