2021. március 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Megkezdődőtt a családév Március 19-én, Szent József liturgikus emléknapján, az egyház védőszentjének ajánlott szentévben nyitott meg Ferenc pápa meg egy másik szentévet, a család évét. Szent József és a család: azonnal és természetesen jut eszünkbe a gyengéd kapocs, mely az „igaz és bölcs” embert fűzi a rá bízott Máriához és Jézushoz. Ferenc pápa ezt a két jelzőt használta legutóbb, a szerdai audiencián Szent Józsefre, akit befogadó, Isten szavának engedelmes, diszkréten, de biztos hátteret adó, szerető hitvesként, apaként jellemzett. Hasonlóképpen mutatta be őt a világegyház híveinek Patris corde – Atyai szívvel - kezdetű apostoli levelében, mellyel tavaly december 8-án meghirdette a Szent József-évet. A családév másfél éven át tart, egészen 2022. június 26-ig, a családok tizedik világtalálkozójáig, melyet Rómában tartanak majd.

Látogatás a gyulafehérvári szemináriumban Gyulafehérváron találkoznak a szemináriumot fenntartó püspökök március 24-25. között. A Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet kápolnájának búcsúünnepén, március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján a szentmisét követően a szemináriumot fenntartó püspökök a tanintézet elöljáróival és a tantestülettel közös megbeszélésen vesznek részt, ahol a papképzéssel kapcsolatos tárgyalásokat folytatnak az intézmény elöljáróival és növendékeivel.

Lelkinap bérmálkozóknak A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián lelkinap lesz a bérmálkozók részére március 27-én, szombaton délelőtt 10 órától. A programban szerepel elmélkedés, tanítás, kiscsoportos beszélgetés, játék, keresztút és szentmise.

Nagyhét a segítőnővérekkel A marosvásárhelyi segítőnővérek március 29 és április 3 között lelkiútra hívják mindazon fiatal dolgozóknak és egyetemistáknak akik szeretnék tudatosabban megélni a húsvétot. A lelkigyakorlat mottója: Nagyhetem a munka pörgésében. Hétfőn, kedden és szerdán reggel 7 órától közös imát végeznek, este fél 8 órától pedig az aznap megélteket osztják meg egymással a résztvevők. Nagycsütörtökőn és nagypénteken reggel 7 órától szintén közös imát végeznek, este az Egyház szertartásainak közös ünneplésre, utána megosztásra közös imára kerül sor. Nagyszombat reggel 9 és fél 12 óra között közös imát végeznek és plénumot tartanak. Jelentkezni hadnagy.margo@segitonoverek.info címen lehet március 25-ig. A járványhelyzet miatt a helyek száma korlátozott.

Időjárás: Ma a napos időszakok mellett többször megnövekedhet a felhőzet, főként a középső és déli tájakon egy-egy hózápor, gyenge havazás, máshol eső, havaseső alakulhat ki. Erős, nyugaton és északkeleten viharos lökések kísérhetik az északi szelet. A fagyos hajnal után, délutánra 4-7 fokig melegszik a levegő. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos tünetek, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet. Öltözzünk melegen, rétegesen, még mindig nagy lesz a megfázásveszély, és továbbra is erősítsük immunrendszerünket!

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vágási templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Online országos családos találkozó A Romániai Actio Catholica (Katolikus Akció) ma este 7 órai kezdettel online családos találkozót szervez, amelyen részt vesz Pál József Csaba temesvári megyés püspök, a Romániai Püspökkari Konferencia családpasztorációs felelőse.

Nagyböjti lelkigyakorlatok Nagyböjti triduumot tartanak a gyimesfelsőloki egyházközségben március 22-24. között. A komjáti templomban délután 4 órától, a plébániatemplomban pedig este 6 órától kezdődnek a szentmisék, melyeken az elmélkedéseket Balázs Imre nyugalmazott plébános mondja. A gyimesközéploki egyházközségben március 22-26. között lesz misszió, amelyet Elekes Szabolcs uzoni plébános vezet. A ditrói templomban március 22-24. között P. Kakucs Szilveszter esztelneki ferences atya vezetésével lesz nagyböjti triduum. A szentmisék a Szent Imre-templomban délelőtt 10 órakor, a Szent Katalin-templomban pedig délután 5 órakor kezdődnek. A csíksomlyói Betlehem-kápolnában háromnapos húsvéti lelki előkészület lesz március 24-26. között. Az este 6 órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Fülöp László miklósvári plébános tartja. A gyimesbükki egyházközségben triduumot tartanak P. Albert István Leánder és P. Urbán János Erik ferences atyák vezetésével az alábbi beosztás szerint: Március 25.-én, csütörtökön, 26.-án pénteken és 27.-én szombaton Bálványospatakán 8 órától; Bükkön 10 órától, Gyimesben 12 órától lesznek szentmisék. Csütörtökön és pénteken szentmise lesz Tarhavaspatakán is 15 órától; és szintén Gyimesben  17 órától. Pénteken Gyimesben 12 órától megkezdődik a 24 óra az Úrral szentségimádás, amit március 27-én, szombaton a 12 órától kezdődő záró szentmisével fejeznek be. Az esztelneki egyházközség nagyböjti lelkigyakorlatát március 25-27. között tartják. A délután 5 órakor kezdődő szentmiséken Bartos Károly kézdisárfalvi plébános prédikál. A lemhényi plébániatemplomban háromnapos húsvéti lelki előkészület lesz március 25-27. között. A triduumos szentmisék este 6 órakor kezdődnek. Húsvétra készülve a gyergyószentmiklósi Szent István-plébániatemplomban esténként 6 órától háromnapos húsvéti lelki gyakorlat lesz március 25-27. között.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson A Belső iránytű programsorozat keretében március 24.-én, szerdán este 7 órától László Attila kolozsvári főesperes-plébános tart előadást Életünk építése a vírus után címmel a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében.

Időjárás: Ma a napos időszakok mellett többször megnövekedhet a felhőzet, főként a középső és déli tájakon egy-egy hózápor, gyenge havazás, máshol eső, havaseső alakulhat ki. Erős, nyugaton és északkeleten viharos lökések kísérhetik az északi szelet. A fagyos hajnal után, délutánra 4-7 fokig melegszik a levegő. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos tünetek, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet. Öltözzünk melegen, rétegesen, még mindig nagy lesz a megfázásveszély, és továbbra is erősítsük immunrendszerünket!

MRE Hírszolgálat, 2021. március 22. 

About the author

Majoros Gabriella