2021. március 23. – Hírek és progmajánló

H Í R E K   D É L B E N

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében március 24.-én, szerdán este 7 órától László Attila kolozsvári főesperes-plébános tart előadást Életünk építése a vírus után címmel a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében.

Látogatás a gyulafehérvári szemináriumban
Gyulafehérváron találkoznak a szemináriumot fenntartó püspökök március 24-25. között. A Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet kápolnájának búcsúünnepén, március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján a szentmisét követően a szemináriumot fenntartó püspökök a tanintézet elöljáróival és a tantestülettel közös megbeszélésen vesznek részt, ahol a papképzéssel kapcsolatos tárgyalásokat folytatnak az intézmény elöljáróival és növendékeivel.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedre kerül sor a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira.
A szentmisék előtt egyórás imádságot – rózsafüzér és egyéb imák – vezetnek a csíkszentdomokosi rózsafüzér-társulatok, a mise végén kerül sor az elmélkedésre és imádkozásra.
Az imakilenced negyedik alkalmára március 27-én este 6 órától kerül sor témája: Imádkozzunk az ifjúságért, önazonosságuk és élethivatásuk megtalálásáért!
Elmélkedést tart Takó István Kolozsvár-szentpéteri plébános, egyetemi lelkész
Tervezett célcsoport: ifjúsági lelkészségek munkatársai, önkéntesei, katolikus iskolák diákjai, kamilliánus gyermekek, cserkészek.
A szentmiséket a Mária Rádió közvetítésében és a templom.ro honlapon is lehet követni.

Nagyhét a segítőnővérekkel
A marosvásárhelyi segítőnővérek március 29 és április 3 között lelkiútra hívják mindazon fiatal dolgozóknak és egyetemistáknak akik szeretnék tudatosabban megélni a húsvétot. A lelkigyakorlat mottója: Nagyhetem a munka pörgésében.
Hétfőn, kedden és szerdán reggel 7 órától közös imát végeznek, este fél 8 órától pedig az aznap megélteket osztják meg egymással a résztvevők.
Nagycsütörtökön és nagypénteken reggel 7 órától szintén közös imát végeznek, este az Egyház szertartásainak közös ünneplésre, utána megosztásra közös imára kerül sor.
Nagyszombat reggel 9 és fél 12 óra között közös imát végeznek és plénumot tartanak.
Jelentkezni hadnagy.margo@segitonoverek.info címen lehet március 25-ig. A járványhelyzet miatt a helyek száma korlátozott.

Időjárás: Ma a napos időszakok mellett többször megnövekedhet a felhőzet, a középső tájakon és keleten szállingózhat a hó, nyugaton és délen zápor, hózápor alakulhat ki. Erős, nyugaton és északkeleten viharos lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. A fagyos hajnalt követően, délutánra 5-10 fokig melegszik a levegő.
A szél erős, több helyen viharos lesz, így fokozódhatnak a fejfájásos tünetek, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavarok is jelentkezhet. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet.
Öltözzünk melegen, rétegesen, még mindig nagy lesz a megfázásveszély!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a zetelaki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Nagyböjti lelkigyakorlatok
Nagyböjti triduumot tartanak a gyimesfelsőloki egyházközségben március 22-24. között. A komjáti templomban délután 4 órától, a plébániatemplomban pedig este 6 órától kezdődnek a szentmisék, melyeken az elmélkedéseket Balázs Imre nyugalmazott plébános mondja.
A gyimesközéploki egyházközségben március 22-26. között lesz misszió, amelyet Elekes Szabolcs uzoni plébános vezet.
A ditrói templomban március 22-24. között Kakucs Szilveszter esztelneki ferences atya vezetésével lesz nagyböjti triduum. A szentmisék a Szent Imre-templomban délelőtt 10 órakor, a Szent Katalin-templomban pedig délután 5 órakor kezdődnek.
A csíksomlyói Betlehem-kápolnában háromnapos húsvéti lelki előkészület lesz március 24-26. között. Az este 6 órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Fülöp László miklósvári plébános tartja.
A gyimesbükki egyházközségben triduumot tartanak Albert István Leánder és Urbán János Erik ferences atyák vezetésével az alábbi beosztás szerint:
Március 25.-én, csütörtökön, 26.-án pénteken és 27.-én szombaton Bálványospatakán 8 órától; Bükkön 10 órától, Gyimesben 12 órától lesznek szentmisék. Csütörtökön és pénteken szentmise lesz Tarhavaspatakánis 15 órától; és szintén Gyimesben 17 órától.
Pénteken Gyimesben 12 órától megkezdődik a 24 óra az Úrral szentségimádás, amit március 27-én, szombaton a 12 órától kezdődő záró szentmisével fejeznek be.
Az esztelneki egyházközség nagyböjti lelkigyakorlatát március 25-27. között tartják. A délután 5 órakor kezdődő szentmiséken Bartos Károly kézdisárfalvi plébános prédikál.
A lemhényi plébániatemplomban háromnapos húsvéti lelki előkészület lesz március 25-27 között. A triduumos szentmisék este 6 órakor kezdődnek.
Húsvétra készülve a gyergyószentmiklósi Szent István-plébániatemplomban esténként 6 órától háromnapos húsvéti lelki gyakorlat lesz március 25-27 között.
Március 25-27 között a nagyváradi barátok templomában délután 5 órától nagyböjti lelkigyakorlatottartanak. A triduum alkalmából vendégpapok prédikálnak.

Lelkinap bérmálkozóknak
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián lelkinap lesz a bérmálkozók részére március 27-én, szombaton délelőtt 10 órától.
A programban szerepel elmélkedés, tanítás, kiscsoportos beszélgetés, játék, keresztút és szentmise.

Időjárás: Ma a napos időszakok mellett többször megnövekedhet a felhőzet, a középső tájakon és keleten szállingózhat a hó, nyugaton és délen zápor, hózápor alakulhat ki. Erős, nyugaton és északkeleten viharos lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. A fagyos hajnalt követően, délutánra 5-10 fokig melegszik a levegő.
A szél erős, több helyen viharos lesz, így fokozódhatnak a fejfájásos tünetek, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavarok is jelentkezhet. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet.
Öltözzünk melegen, rétegesen, még mindig nagy lesz a megfázásveszély!

MRE Hírszolgálat, 2021. márcus 23.

About the author

majoros gabriella