2021. október 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hármas ünnep Nagyszentmiklóson A nagyszentmiklósi római katolikus templomot Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A konszekrálás idei évfordulóját holnap ünnepli a helyi közösség. Ez alkalomból ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Andó Attila helyi plébános. A délután 3 órakor kezdődő szentmise keretében Pál József Csaba megyéspüspök felszenteli a templom 1200 kg-os új harangját.

Egymillió csillag a szegényekért A Gyulafehérvári Caritas minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag a nélkülözőkért elnevezésű szolidaritási akciót. Sajnos idén sem pislákolhatnak gyertyáink a megszokott módon, egy-egy közterületen, de annál inkább az otthonaink ablakaiban és a Caritas Házban. A Caritas munkatársai, holnap este 7 órakor lobbantják lángra mécseseiket a marosvásárhelyi Caritas Ház belső udvarán. Az eseményt online közvetítik Facebook oldalukon amelyhez bárki csatlakozhat. Gyertyagyújtásukat kulturális program teszi még hangulatosabbá: egy fiatalokból álló kis zenekar komolyzenei műveket, Fehér Csaba gitárművész pedig angol slágereket fog előadni. Együttérzésünk kifejezéseként adományozásra is van lehetőség, a befolyó összeget a Caritas gondozásában lévő személyek, gyermekek és felnőttek ellátására fordítják. Az adakozási lehetőségekről a Caritas honlapján tájékozódhatnak.

Mária áhítat Kovásznán Október 16-án, szombaton délután Mária áhítatot tartanak a kovásznai Szent István plébániatemplomban. Délután 5 órától szentségimádás, majd engesztelő imaóra lesz, 7 órától szentmisét mutat be Diósi Dávid vicerektor. A szentmise után gyertyás körmenetet tartanak. A zenei szolgálatot a Kikapcsolsz ifjúsági együttes szolgáltatja. Az engesztelő imaórát és a szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

A szinodális folyamat egyházmegyei szakaszának megnyitója Október 10-én, vasárnap délelőtt a Szent Péter bazilikában Ferenc pápa szentmisét mutatott be, amellyel ünnepélyesen megnyitotta a szinodalitás témájának szentelt 16. rendes püspöki szinódust. A Szentatya homíliájában három fő feladatként jelölte meg a találkozást, a meghallgatást és a felismerést. A szinódus Nagyváradi Egyházmegyei szakaszát Böcskei László megyés püspök nyitja meg október 17-én, vasárnap este 6 órakor a nagyváradi székesegyházban. A szentmise keretében a főpásztor bemutatja az egyházmegyei kapcsolattartó csapat tagjait. A Temesvári Egyházmegyében szintén október 17-én, vasárnap, este 6 órától lesz a nyitószentmise, amelyet Pál József Csaba megyés püspök mutat be a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban.

Időjárás: Nyugat felől megnövekszik a felhőzet, így a legtöbb helyen felhősen indul a nap. Többfelé kell számítani esőre, záporra, néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Sokfelé élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. A csapadékos, borús időt követően a hétvégén az ország nagy részén több napsütés várható. Délután 8 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyóremetei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent Miklós nagykilenced A szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus templomban nagykilencedet tartanak október 7-től kezdődően minden csütörtökön, Ivancsó Sándor csengeri esperes-parókus atya szentbeszéd-sorozatával. Minden csütörtökön a templomi szertartások reggel 8 órától reggeli hálaadással kezdődnek, 9 órától himnuszt énekelnek Szent Miklós tiszteletére, és rózsafüzért végeznek az egyházközségért, majd 10 órától kezdődik a liturgia és elmélkedés. A kilencedeken könyörgések is elhangzanak, amelyeket csoportosan vagy egyénileg is előre be lehet jelenteni a parókián. A teljes időszak alatt gyónási lehetőséget is biztosítunk.

Papi találkozó Nagyváradon A járványügyi helyzet miatt a nagyváradi egyházmegye papjai ebben az évben két csoportra osztva tartják szokásos őszi megbeszélésüket. Ma a váradi, a szilágysomlyói és a székelyhídi esperesség papjai, holnap a várad-környéki, a margittai, a tenkei és a tasnádi esperesség papjai találkoznak. Mindkét alkalommal délelőtt 10 órakor kezdődik a megbeszélés a püspöki palotában. A találkozó fő témája a 16. rendes püspöki szinódus, amelyet Ferenc pápa nyitott meg Rómában október 9-én.

Egyedül nem megy… A függőségből való gyógyulás nem könnyű feladat. Küszködéssel, kudarcokkal, félelemmel, bizonytalansággal teli. Az ember, aki egyedül keresi a józanság útját, elfáradhat ebben a küzdelemben. Ilyenkor szükséges a megerősítés, támogatás a szenvedélybetegnek és hozzátartozónak, hogy nincs egyedül ebben a küzdelmében, van segítség. A  Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja, a segítő nővérek közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot szervez október 21-én, csütörtökön este 6 órától október 24. vasárnap délután 1 óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Érdeklődni és jelentkezni Ambrus (Mezei) Hajnalnál lehet október 18 déli 12 óráig a 0737-300980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen. Időjárás: Nyugat felől megnövekszik a felhőzet, így a legtöbb helyen felhősen indul a nap. Többfelé kell számítani esőre, záporra, néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Sokfelé élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. A csapadékos, borús időt követően a hétvégén az ország nagy részén több napsütés várható. A hajnali órákban -2 és 4 fok közötti hőmérsékleti értékeket mérhetünk. Délután 8 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 14.

About the author

Majoros Gabriella