2021. szeptember 01. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Engesztelő imavirrasztás
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában a mai napon egész éjszakás virrasztást tartanak, amely este 8 órától szentmisével kezdődik. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni.
A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Szentségimádás Csernakeresztúron
A csernakeresztúri templomban holnap egész napos szentségimádást tartanak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sikeréért és kegyelmi ajándékaiért. A szentségimádás délelőtt 10 órakor kezdődik és este 7 órakor fejeződik be.

Lelkigyakorlat a Szűzanyával és Szent Józseffel
Kilenc egymást követő szombaton este 6 órai kezdettel lelkigyakorlatot tartanak a gyergyószentmiklósi Szent István-templomban. A lelki út mottója: „Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik”. A lelki alkalmakon szentmisék, katekézisek, különböző imák segítik az elmélyülést.
A harmadik alkalomat rendhagyó módon nem szomabaton hanem vasárnap este 6 órától tartják. Ez alkalommal VI. Pál pápa gondolatain elmélkednek: „A Szűzanya követendő példakép, mert az adott körülmények között átadta magát Isten akaratának.”

Vasárnap kezdődik a NEK
Az Eucharisztikus világkongresszus, más néven Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház rendszeresen megrendezett, világméretű eseménysorozata, melynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése.
A más-más helyszínen meghirdetett kongresszusnak előre meghirdetett címe van, melyre előadásokkal készülnek, illetve sok közös imát tartanak, és szentségimádáson vesznek részt a hívők. Eleinte évente, kétévente, a második világháború óta leginkább négyévente rendezik meg. A kongresszus igyekszik érthetőbbé tenni a Krisztus által az utolsó vacsorán meghirdetett áldozatbemutatást, és annak fontosságát, amiben esetenként segítségükre vannak az elismert oltáriszentség csodák is.
Szeptember 5-én, vasárnap Budapesten a Hősök terén a nyitóünnepséggel és szentmisével kezdődik el a, „Minden forrásom belőled fakad” mottóval megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.
Azok, akik nem tudnak a helyszínen résztvenni a jeles eseményen, rádiónk hullámhosszán kapcsolódhatnak be a programokba.
Rádiónk honlapján, a www.mariaradio.ro oldalon megtalálják a közvetítések programját. Ha tehetik tartsanak velünk!

Időjárás: Ma kezdetben nyugaton eshet, majd napközben észak felől megnövekszik a felhőzet, és több helyen számíthatunk esőre, záporokra, egy-egy zivatarra. A hajnali órákban helyenként pára, köd képződésére is számítani kell. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Napközben 15-22 fok között alakulhat a levegő hőmérséklete, de a napsütötte déli tájakon 20-28 fok is várható.
Az őszies, komor idő ronthatja a közérzetet, hangulatot. A hűvösebb időben, hideg reggeleken és a nagy hőingás miatt nő a megfázásveszély!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Erzsébetbányán tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.
Imádkozzunk az 52. Eucharisztikus Kongresszusért és annak minden kegyelmi ajándékáért.

Üzenet a szakrálisból
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére szervezik meg az ötödik Üzenet a szakrálisból elnevezésű kiállítást. A megnyitóra holnap délután 5 órától kerül sor Kolozsváron, a Szentegyház utca 4 szám alatti katolikus kiállítótérben. A tárlat kurátora Sabău-Trifu Cristina képzőművész. Beszédet mond: Szőcs Csaba szászfenesi plébános. Közreműködik: Bodó Márta a Verbum Kiadó szerkesztője.
A kiállítás szeptember 30-ig lesz tekinthető.

Orgonakoncert-sorozat
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség szervezésében zajló orgonakoncert-sorozat szeptember 4-én, szombaton délután fél 1 órától folytatódik, a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban.
A sorozat ötödik alkalmán Töttösy Norbert besztercei kántor tart orgonakoncertet.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban szeptember 4-én tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután 5 órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd 6 órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés 5 órakor kezdődik.

Főtér Fesztivál
Szeptember 13-16 között 16. alkalommal kerül megrendezésre a nagybányai Főtér Fesztivál.
A fesztivál alkalmával Nagybányára látogat a Helikon folyóirat szerkesztősége, lesz képzőművészeti kiállítás, filmvetítés, kerekasztal beszélgetés a kortárs magyar irodalom neves alkotóival. A nagybányai művésztelep 125 éves fennállásának alkalmából egy ünnepélyes könyvbemutatóra is sor kerül.
A gyerekeket és fiatalokat is színes programokkal várják, lesz bábelőadás, ügyességi vetélkedő, bicikliverseny, aszfaltrajz, és bábkészítés.
A fesztivál teljes ideje alatt a már megszokott állandó programok is várják a résztvevőket, kézműves vásár, könyvvásár, míves sátor.

Időjárás: Ma kezdetben nyugaton eshet, majd napközben észak felől megnövekszik a felhőzet, és több helyen számíthatunk esőre, záporokra, egy-egy zivatarra. A hajnali órákban helyenként pára, köd képződésére is számítani kell. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Napközben 15-22 fok között alakulhat a levegő hőmérséklete, de a napsütötte déli tájakon 20-28 fok is várható.
Az őszies, komor idő ronthatja a közérzetet, hangulatot. A hűvösebb időben, hideg reggeleken és a nagy hőingás miatt nő a megfázásveszély!

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 01.

About the author

majoros gabriella