2021. szeptember 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Plébániai est Kézdivásárhelyen
Ferenc pápa „Patris corde-Apai szívvel” kezdetű enciklikája alapján plébániai estet szerveznek férjeknek és édesapáknak a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban.
A ma este 7 órától kezdődő alkalom alatt a gyengéd férj és édesapa tulajdonságait ismerhetik meg a résztvevők.

Családi nap Homoródremetén
Szombaton, szeptember 25-én, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánia közössége családi napot tart Homoródremetén. A közös program délelőtt fél 12 órakor kezdődik.
A résztvevők közösen indulnak a plébánia elől, reggel 8 órakor gyalogosan, 9 órakor biciklivel és fél 11 órakor személyautóval.

Alzheimer Café Gyergyószentmiklóson
Az Alzheimer Világnapja alkalmából, szeptember 28-án, délután 5 órától Alzheimer Cafés csoportok találkozójára kerül sor a Gyulafehérvári Caritas szervezésében, a Gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonában.

Cseperedő Marosvásárhelyen
Október 4-én újraindul a marosvásárhelyi Cseperedő Várandósság programja bába, újszülött gondozásában tapasztalt szakember vezetésével.
A találkozások során a várandósság harmadik trimeszterét érintő témaköröket fognak körbejárni: anyaság és szülővé válás, kórház és csomag, vajúdás, szülés és születés, gyermekágy és testi-lelki változások, szoptatás, az újszülött otthoni ellátása, elsősegély nyújtás.
A hét alkalmas csoportfoglalkozásra áldott állapotban lévő nők és párjaik jelentkezését várják október 1-ig.
Jelentkezni és érdeklődni Tölgyesi Izabellnál lehet a 0744-822519-es telefonszámon.

Biciklis férfi zarándoklat
A Szent József év alkalmából „Vincés biciklis férfi zarándoklatot” szervez Máriaradnára Magyarok Nagyasszonya ünnepére, a nagyváradi Katalin-telepi plébánia.
A táv oda-vissza nagyjából 300 km, naponta hozzávetőleg 100 km-t fognak megtenni viszonylag emelkedőmentes terepen.
A zarándokok október 7-én, csütörtökön reggel 7 órakor indulnak a Katalin-telepről, a késő délutáni órákban érkeznek Pankotára, ahol megszállnak. Pénteken délelőtt érkeznek meg Máriaradnára, a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisére. Délután visszatekernek Pankotáig, ahol ismét megszállnak. A biciklisek szombatra a késő délutáni órákban étkeznek meg Nagyváradra.
Útközben lesznek pihenők, egy-egy gondolattal Páli Szent Vincétől, amelyeket a zarándokok magunkban forgathatnak tekerés közben.
A megfelelő felszerelésről és élelemről mindenkinek magának kell gondoskodnia.
Jelentkezni lehet szeptember 30-ig a Katalin-telepi plébánián!

Időjárás: Ma reggel még északkeleten és a középső tájakon eshet, a Déli Kárpátok magasabb csúcsain havaseső, helyenként havazás is várható. Marad a hűvös idő, délután 9-17 fok körüli értékekre lehet számítani. Reggel pára-, ködfoltok alakulhatnak ki.
Az esős, borongós idő negatívan hathat a közérzetre, a szeles idő nyugtalanságot, ingerlékenységet okozhat és csökkenti a hőérzetet, könnyen megfázhatunk, ajánlott a réteges öltözet és a megfelelő vitamin-utánpótlás.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az ajnádi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Búcsú Tornyán
A zsombolyai római katolikus egyházközséghez tartozó Tornya templomát Szent Tekla tiszteletére szentelték. A templombúcsút ma délután 5 órai kezdettel ünnepli a közösség. A szentmisét Pozsonyi Daniel helyi plébános mutatja be.

Ezüstmise Szászrégenben
Bara Zoltán teológiai tanár Szászrégenben ünnepli pappá szentelésének huszonöt éves évfordulóját. Az ünnepi szentmise szeptember 25-én, szombaton délelőtt 11 órától lesz.

Vasér-völgyi Szent Erzsébet-búcsú
A máramarosszigeti esperesség plébániáiról minden év szeptemberének utolsó szombatján zarándokok érkeznek Felsővisóra, a Vasér-völgyi római katolikus kápolnához. Az idei búcsúra szeptember 25-én, szombaton kerül sor. A kápolnát a kisvasúttal közelítik meg, amely reggel fél kilenckor indul Felsővisóról.

Lelkigyakorlat gyászolóknak
Gyergyószentmiklóson a Szent István Ereklyéinek Átvitele plébánián lelkigyakorlat indul gyászolók részére szeptember 30. és december 2. között csütörtökönként este 7 órától. Az eseményre várják mindazokat, akik még nem tudták elengedni elhunyt szeretteiket, és a gyászuk miatt vívódnak, szenvednek. A lelkigyakorlat vezetője Hajlák Attila-István plébános lesz.

Fehér barátok nyomában
Október 8-10. között ismét gyalogos zarándoklat lesz, pálos szerzetesek vezetésével a budapesti Sziklatemplom és Márianosztra között. A már 11. éve megrendezett zarándoklatra Erdélyből is indul csoport Farkas Zsombor atya, csíkszeredai káplán és Szűcs Imre pálos testvér vezetésével. Székelyföldről október 7-én lesz az indulás és 11-én a visszaérkezés.
Részletes tájékoztatást a www.taborhegy.ro, illetve a www.palos70.hu oldalakon olvashatnak.
Jelentkezni lehet a zsomborfarkas@yahoo.com email címen illetve a 0755-197111 telefonszámon.
Időjárás: Ma reggel még északkeleten és a középső tájakon eshet, a Déli Kárpátok magasabb csúcsain havaseső, helyenként havazás is várható. Marad a hűvös idő, délután 9-17 fok körüli értékekre lehet számítani. Reggel pára-, ködfoltok alakulhatnak ki.
Az esős, borongós idő negatívan hathat a közérzetre, a szeles idő nyugtalanságot, ingerlékenységet okozhat és csökkenti a hőérzetet, könnyen megfázhatunk, ajánlott a réteges öltözet és a megfelelő vitamin-utánpótlás.

MRE Hírszolgálat, 2021. szeptember 23.

About the author

majoros gabriella