Aquitániai Szent Vilmos hitvalló

Aquitániai Szent Vilmos frank főúr, hitvalló szerzetes. A Karoling-ház tagjaként ifjabb korában Nagy Károly egyik legtehetségesebb politikusa és hadvezére volt. 787-ben vagy 789-ben Károly a leváltott Chorso helyett toulouse-i gróffá nevezte ki.

793-ban egy nagy mór sereg átkelt a Pireneusokon, és mélyen benyomult Akvitániába, illetve Gothiába. Vilmos felvette a harcot, de vereséget szenvedett a túlerőtől. A mórok azonban nem tudták bevenni a jól erődített Narbonne-t és Geronát, ezért vissza kellett vonulniuk a déli területekre.

801–812 között Jámbor Lajos Vilmosra bízta a Katalónia elfoglalására indított sereg parancsnokságát. A baszk és gall segédcsapatokkal megerősített frank-burgund-akvitán-provanszál haderő még 801-ben elfoglalta Barcelonát és a hozzá közeli Terrassa várát, majd a következő évtizedben Tortosát, Léridát, Huescát és Zaragozát is. Ezután azonban a buzgón vallásos Vilmos megcsömörlött a világi élettől, és szerzetesnek állt.

Már grófként is gondoskodott a grófság kolostorairól, és maga is alapított legalább egyet. Hajlottabb korában egyszerű szerzetesként a kolostorban a legalacsonyabb foglalkozásokat kereste, sokáig szakács volt.

A szervezett szegénygondozás egyik megteremtője. Több középkori eposz hőse. Halálának napja május 28., ami egyben tiszteletének napja is.

Fia, Septimaniai Bernát Barcelona, majd egy ideig apjához hasonlóan Toulouse grófja lett.

 

About the author

Ferencz Emese

Leave a Comment