A három király szabadságra ment

Néhány évvel ezelőtt egy német kisváros egyik plébániáján történt meg ez az eset. A sekrestyés, vagyis aki a templomi szertartásokhoz mindent előkészít, szabadságra ment, mert ki kellett vennie az előző évi maradék szabadságot. Újévkor tehát ismeretlen helyre távozott. Előtte a legnagyobb gondossággal megszervezte a feladatokat: leírta a heti menetrendet és a „forgatókönyvet”, minden szentmisére helyettesítőt keresett maga helyett.

A karácsonyi összevisszaságban azonban, amikor előkészítette a távollétét, nem jutott kellő figyelme a Háromkirályok ünnepére. Elérkezett január hatodika – de a betlehemnél nem álltak ott a királyok, pedig a hagyomány szerint aznap szoktak megérkezni a jászolhoz. A kisegítő sekrestyéseknek fogalmuk sem volt, merre keressék őket, hiszen megannyi rejtekhely lehet egy templomban. A három szent király nem került elő.

A templomba érkezők persze hamar észrevették, hogy hiányoznak a betlehemből a Háromkirályok meg a tevéjük. Azonnal el is kezdtek tanakodni: mi történhetett velük? Miért nincsenek ott? A hívek egyre nyugtalanabbak lettek.

A fiatal káplán is tudomást szerzett a helyzetről, és egy hirtelen döntéssel elhatározta, hogy megemlíti a beszédében. „Igen, néhányan Önök közül már észre is vették: a Háromkirályok nincsenek ott a betlehemben. Talán ott voltak, de más úton el is indultak hazafelé. De azt sem tartom kizártnak, hogy a sekrestyésünkkel együtt szabadságra mentek.” – Az emberek mosolyogtak, az ügy el volt intézve.

Szabadságra ment a három király? Nyilvánvaló: aki nincs itt, az szabadságra távozott. Ez így szokott lenni. Nevetnem kell, amikor ezt írom. Mert amikor azt mondom a munkatársaimnak, hogy elutazom egy továbbképzést tartani a Fekete-erdőbe, akkor ők a Fekete-erdőt a nyári szabadsággal azonosítják, és elfelejtik, hogy miért megyek oda. Én dolgozni megyek – ők pedig azt gondolják, szabadságon leszek.

Aki otthon van, azt gondolja magáról, jó helyen van, a legjobb társaságban. Azok számára, akik a három király otthonában laktak, meglehetősen egyszerű lehetett a magyarázat: szabadságra mentek!

Aki útra kel és Istent keresi, az nem szabadságra megy.

Na de ezt magyarázd meg azoknak, akik otthon maradnak...

Forrás: Andrea Schwarz - Betlehemi láng

About the author

Ferencz Emese

Leave a Comment