2016. szeptember 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Jézus felüdít minket, bátran kövessük őt!
„Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és meg vagytok terhelve: én felüdítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s így nyugalmat talál lelketek. Az én igám édes, az én terhem könnyű”. Máté evangéliumának ezen szakaszára építette katekézisét Ferenc pápa, a ma délelőtti általános kihallgatás alkalmából, melyet rádiónk is élő adásban közvetített. A pápa ezúttal az említett evangéliumi szakasz három kifejezéséhez fűzte tanítását. Az első felszólítás, amit Jézustól kapnak mindazok, akik fáradtak és elnyomottak: „jöjjetek hozzám”. Vonatkozik ez a szegényekre és a kicsinyekre is, akik csak Istenben bízhatnak. Jézus hívásában végre válaszra lelnek: tanítványaivá lesznek és megkapják az ígéretet, hogy egész életükben felüdíti őket. A második felszólítás: „vegyétek magatokra igámat”. Jézus igáját magára véve valamennyi tanítvány szeretetközösségbe kerül vele és részesedik a kereszt misztériumában és az üdvösségben. A harmadik felszólítás pedig: „tanuljatok tőlem”. Jézus nem egy szigorú tanító, aki olyan terhek viselését követeli másoktól, amiket ő maga nem visel. Az Úr megtanít rá, hogy ne féljünk követni Őt, mert a belé helyezett reményben sosem csalatkozunk. Meg kell tanulnunk Tőle az irgalmasságot, és nekünk is az irgalom eszközeivé kell válnunk – mondotta a szentatya.

Még tart a szeptemberi felvételi a kolozsvári Római Katolikus Teológia Karon
Szeptember 15-ig, azaz holnapig lehet még jelentkezni a Római Katolikus Teológia Kar államilag támogatott helyeire. A bentlakás mellett magánösztöndíjban is részesülhetnek azok a diákok, akik egy második szakot is el szeretnének végezni. Részletesebb információkért látogassák meg a www.rocateo.ubbcluj.ro honlapot.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a gyergyószentmiklósi örmény templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Fájdalmas Szűzanya búcsú Nagyváradon
A váradhegyfoki premontrei rend temploma a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére lett felszentelve, melynek megünneplése három napon át tart. Holnap délután fél hattól a Fájdalmas Anya litániát imádkozzák, majd a búcsús szentmisét hat órától Holnapi Dénes Márton, gödöllői premontrei alperjel mutatja be. Pénteken és szombaton délután fél hat órától a hétfájdalmú rózsafüzér elimádkozása után hat órától kezdődik a szentmise. Meghívott szónokok: pénteken Schek László, érszalacsi plébános, szombaton pedig Pitó Lajos, monospetri plébános. Mindhárom nap fél hattól hat óráig gyónási lehetőség is lesz. Vasárnap, szeptember 18-án lesz a templom felszentelésének ünnepe. A szentmisét reggel fél tízkor Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát mutatja be. Holnap és vasárnap is, a szokott feltételek mellett teljes búcsúban lehet részesülni. Várják a híveket az ünnepi alkalmakra.

Pánsíp koncert Nagyváradon
Szeptember 18-án, vasárnap este hét órától a híres Steve Taylor-Szabó pánsípművész tart koncertet a Várad-Szőllősi plébániatemplomban. Várják a zenekedvelőket és mindazokat, akik különösen szép zenei élményben akarnak részesülni.

Életadó házasság – kapcsolatépítő hétvége Kolozsváron
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családmunka-csoportja szeptember 23-24. között Kolozsváron Életadó házasság címmel kapcsolatépítő hétvégére hívja és várja a házaspárokat, a házasságra készülőket és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. Bejelentkezni szeptember 20-ig lehet. Bővebb információ az iroda@csalad.ro címen vagy a 0742-139.380-as telefonszámon Bakó Máriánál kapható.

Lánytábor 2016
A gyergyószárhegyi ferences kolostorban szeptember 23-25. között lánytábort szerveznek, melyre minden olyan 15 és 35 év közötti lány, nő, hölgy jelentkezését várják, akik szeretnének egy hétvégét Isten jelenlétében és egymás szolgálatában eltölteni. A tábor célja a keresztény női identitás tudatosítása, a ferences lelkiség nőként való megélése, mindez az Irgalmasság témakörben. Mindemellett lesz kis kézimunka, házimunka, barangolás a természetben, kötetlen együttlét és örömteli percek. Jelentkezni szeptember 21-ig lehetséges. Bővebb információ a 0749-993.285-ös telefonszámon kapható.

Időjárás: Holnap sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Északnyugaton megélénkülhet a szél. A hajnali 5-15 fokot követően a délutáni órákban 25 és 30 fok közötti értékeket  mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. szeptember 14.


H Í R E K   R E G G E L

„Legyetek irgalmasak, mint az Atya” – Tematikus nap
Mások tanítása az irgalmasság tettének számít. Folytatjuk elmélkedéseinket az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről. A mai tematikus napunk vezérgondolata: a tudatlanokat tanítani. „Hogy az oktalanok tudatlanságát elnémítsuk, Isten szolgáiként állandóan az Úr Jézus jelenlétében kell élnünk... alázatosságot, és embertársaink iránt el nem fogyó szeretetet kell gyakorolnunk. Mindezt pedig mély hittel és tisztelettel valósíthatjuk meg.” (Márton Áron breviáriuma) Ezekkel a gondolatokkal hívjuk kedves hallgatóinkat, hogy tartsanak velünk!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszeredai Szent Kereszt főplébánia templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Nyitott Templomok Napja Csíksomlyón
Szeptember 17-én, szombaton rendezik meg Csíksomlyón a Nyitott Templomok Napját. A program Szent Ferenc stigmatizációjának ünnepén este hét órakor szentmisével kezdődik, amelyet imaóra követ. Az imaóra után az érdeklődők dokumentumfilmet láthatnak Szent Ferenc alvernai stigmatizációjáról. A filmnézés után csendes imádkozásra is lesz alkalom – tudósított Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton, azaz szeptember 17-én, délután két órakor, hagyományteremtés céljával, szentmise lesz Hargitafürdőn, az adótorony (relé) mellett elhelyezett keresztnél.  Gyülekezés déli tizenkét órakor a Hotel Ózon előtt, indulás 12 óra 15 perckor. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, erre számítva és ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek! A szentmise keretében nemzetünk, családjaink egységéért, békéjéért imádkoznak! Mindenkit várnak a pálos testvérek!

Még tart a szeptemberi felvételi a kolozsvári Római Katolikus Teológia Karon
Szeptember 15-ig lehet jelentkezni a Római Katolikus Teológia Kar államilag támogatott helyeire. A bentlakás mellett magánösztöndíjban is részesülhetnek azok a diákok, akik egy második szakot is el szeretnének végezni. Részletesebb információkért látogassák meg a www.rocateo.ubbcluj.ro honlapot.

Sokarcú irgalmasság - könyvbemutató Petrozsényban
Szeptember 21-én, szerdán este fél hét órakor, Petrozsényban, a Caritas nagytermében Bereczki Silvia segítőnővér, szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója bemutatják a szentévre megjelent, Sokarcú irgalmasság - Vallomások, interjúk, tanulmányok című könyvet, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.
Az est házigazdája: Szász János plébános.

X. Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
Újabb szakmai konferenciára várják az érdeklődőket szeptember 23-24-én, Csíkszeredába, a Taploca utca 20 szám alatt található Apáczai Csere János Pedagógusok Házába. A szervezőcsapat vár minden segítő szakmában dolgozó szakembert, pedagógust, szülőket és téma iránt érdeklődőket, hogy közösen találjanak válaszokat a speciális nevelési igényű gyerek kamaszkorában felmerülő oktatási, nevelési kérdésekre.
A konferencia témái: Értelmileg akadályozottak kamaszkora, szexualitása, magatartászavarok és kezelésük. Gátlásosság kamaszkorban. Hozzátartozók terhelése, kapcsolatunk a hozzátartozókkal. Érdeklődni a 0736-102688-as, 0751-140067-es telefonszámokon, vagy az emese.szasz@caritas-ab.ro email címen lehet.

Ő az út! - Ifjúsági keresztény zenefesztivál
Marosszentgyörgyön szeptember 24-én, szombaton délután öt és este kilenc óra között kerül sor az Ő az út! Ifjúsági keresztény zenefesztiválra. Az előadok között ott lesz a Stone Hill zenekar, Pora Zoli, aki gyerekdalokkal szólítja meg a kisebbeket, Sipos Tiffany, Nemes Tibor a Vecker énekese, a Reménység zenekar, és az UNLESS együttes. Az eseményről bővebben a facebook-on olvashatnak. A belépés díjtalan!

Székesegyházi búcsú és Márton Áron ünnepség Gyulafehérváron
Szeptember 29-én, Szent Mihály főangyal ünnepén, délelőtt tizenegy órától kezdődik Gyulafehérváron a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Miguel Maury Buendía érsek, romániai apostoli nuncius. Közvetlenül a szentmise után lesz annak a kőszarkofágnak a megáldása, amelybe Áron püspök földi maradványai kerültek áthelyezésre a székesegyház kriptájából.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni Gyulafehérvárra, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a Duna Televízión keresztül, vagy a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Időjárás: Péntekig tart a nyárias idő. Ma a napos időt délen zavarják meg gomolyfelhők, melyekből elszórtan frissítő záporok, esetleg zivatarok is kialakulhatnak. Megélénkül az északi-északkeleti szél. Bár a hajnalok hüvősek napközben a legmagasabb hőmérséklet 24 és 30 fok köré melegszik.  

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment