2018. augusztus 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Reneszánsz kórusmuzsika Kolozsváron
A 9. kolozsvári magyar napok történelmi keretét adó Mátyás király emlékév alkalmából Vivat Mathias! címmel ma délután öt órától reneszánsz kórusmuzsika csendül fel a Claudiopolis Énekegyüttes előadásában a Farkas utcai református templomban. A magyar reneszánsz zene kibontakozása Mátyás király uralkodásának éveire tehető, de már Zsigmond idejében is fellelhetünk előzményeket. A nyolcfős énekkar a világhírű reneszánsz zeneköltők művein kívül erdélyi kódexekből, illetve a Mátyás király udvarában megforduló zenészek műveiből is ízelítőt ad. Szeretettel várnak mindenkit.

1Úton nemzetközi zarándoknap a Mária-úton
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre az 1úton Nemzetközi Zarándoknap augusztus 25-én, holnap Erdély különböző településein, a Mária-út teljes útvonalán az édesanyákért tartanak zarándoklatokat „Hálát adunk az édesanyák szeretetéért.” mottóval a Mária Út Egyesület önkénteseinek segítségével. A zarándoklat, amely Mariazelltől Csíksomlyóig halad kisebb szakaszokra lebontva, ökumenikus jellegű. A zarándoknap lelki pillérét minden évben egy imádság adja. Idén Székely János szombathelyi megyéspüspök írta gondolatait az édesanyákról. Bővebb információk és részletek az 1uton.mariaut.hu címen találhatók. Részletek a mai déli magazinban.

Szent István családi nap Kovásznán
Augusztus 25-én, holnap a kovásznai római katolikus templom kertjében délelőtt tíz órától családi napot tartanak. Lesznek előadások a gyerekeknek, közös ima a templomban, bográcsozás, kézműves foglalkozások. Várják a családokat.

Megemlékezés Márton Áron püspökről
Hetedik éve szerveznek megemlékezést Márton Áron püspökről, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért. Az idei megemlékezés holnap délelőtt tizenegy órakor szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek lesz. Ezt rádiónk élő adásban közvetíti. A szentmise végén először vetítenek le nyilvánosan egy négy perces archív filmfelvételt, amely 1972-ben készült a püspök úrról. Ezt követően fél egy órától ünnepélyes keretek között nyitják meg a felújított Márton Áron múzeumot. Várják mindazokat, aki szívesen emlékeznek Erdély nagy püspökére.

Vírtuózok Gálakoncert
Harmadik alkalommal rendeznek gálakoncertet Hazulról Hazaiaknak címmel, ahol fellépnek Erdély, Székelyföld klasszikus fiatal zenei tehetségei, akiket a közönség jól ismer a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsorból.
A Gálakoncert a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában lesz megtartva holnap este hét órai kezdéssel. Jegyek a helyszínen vásárolhatók. A szervezők várnak minden zenekedvelőt, érdeklődőt, hogy örvendjenek együtt a fiatal tehetségeknek, valamint a gyönyörű klasszikus zenének.

Gyűjtés a Kovászna-megyei árvízkárosultak megsegítésére
A június végi és július eleji esőzések nagy károkat okoztak az egész országban. Augusztus 26-án, vasárnap a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye minden templomában gyűjtést tartanak a Kovászna-megyei árvízkárosultak megsegítése, a károk enyhítése és az épületek felújítása érdekében. Ha valaki személyesen szeretné leadni adományát, megteheti a katolikus karitász nagyváradi székhelyén (Ion Creangă tér 2.) hétfőtől péntekig 8-14 óra között.

In memoriam Orbán László
A 9. kolozsvári magyar napok keretében augusztus 26-án vasárnap délután hat órakor „Kincskeresés Erdélyben.” címmel, fotókiállítás nyílik a tíz éve elhunyt Orbán László volt egyetemi lelkészt emlékére a Szentegyház utca 4 szám alatt található emeleti teremben. Jelen kiállítás az általa készített képekből és az ő “kincskereső” munkája során készült fotókból igyekszik ízelítőt adni a nagyközönségnek. A modern önfeláldozó szeretet erdélyi példaképe Laci, szemléletében megtaláljuk az élet kultúrája mellett való elkötelezettséget. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Toronymuzsika Kolozsváron
A 9. kolozsvári magyar napok utolsó napján, augusztus 26-án vasárnap a záró gálát megelőzően este hét órai kezdettel a Szent Mihály templom tornyából toronymuzsikál a csíkszentsimoni ifjúsági fúvószenekar Sándor Árpád karvezető irányításával. Várnak minden zenekedvelőt.

Zarándoklat Medjugorjeba
Szeptember 3-ka és 8-ka között zarándoklatot szerveznek Medjugorjeba Laczkó Vilmos farkaslaki plébános vezetésével. A zarándoklatra melynek mottója, „Ahol a Szűzanya megjelenik a sivatag is kivirágzik” hívják mindazokat akik szeretnék mindezt megtapasztalni.
A zarándoklat 200 euróba kerül, mely tartalmaz minden költséget. További információ a 0754-910105-os telefonszámon kapható.

Őszi felvételi a BBTE Római Katolikus Teológia Karon
A kolozsvári BBTE Római Katolikus Teológia Kar őszi felvételit hirdet szeptember 10-18 között, azokra az államilag támogatott, azaz ingyenes helyekre, amelyek még megpályázhatók a júliusi felvételi időszak lezárását követően. A szeptemberi felvételire maradt 8 hely Kolozsváron, 14 hely Gyulafehérváron, tehát 22 hely alapképzésen és 3 hely Kolozsváron mesteri képzésen. Bővebb információ a kar honlapján a rocateo.ubbcluj.ro/hu/ oldalon találhatók.

Időjárás: Hétvégére egy hidegfront átvonulását követően jelentősen lehűlhet a levegő, csapadékosabb napok körvonalazódnak. Ma a napos időszakok mellett északon, északnyugaton várhatók zivatarok. A délies szél többfelé  élénk lesz, délután 28-32 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. augusztus 24.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a széki Nepomuki Szent János-templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében..

Szent Bertalan búcsú
A Csíkszententgyörgyhöz tartozó csobányosi Szent Bertalan búcsút ma tartják. Az ünnepi szentmise déli 12 órától kezdődik, majd azt követően házszentelés is lesz.

Iskolatáska-gyűjtési akciót szervez a Caritas
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szociális gyermekintézményeiben kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szerény anyagi körülmények között élő gyermekek megkapják azt a plusz segítséget, támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy iskolába járjanak. Akciója keretében a Caritas arra kéri a lakosokat, hogy amikor lecserélik gyermekeik, unokáik használt iskolatáskáit, ne dobják el azokat, ha még használható állapotban vannak, hanem adományozzák a Caritas gyermekintézményeibe járó hátrányos helyzetű iskolásoknak. Az adományozásra szánt iskolatáskákat a Caritas szatmárnémeti székhelyén adhatják le a segítő szándékú lakosok, még a mai nap folyamán 12 és 16 óra között.

Reneszánsz kórusmuzsika Kolozsváron
A 9. kolozsvári magyar napok történelmi keretét adó Mátyás király emlékév alkalmából Vivat Mathias! címmel ma délután öt órától reneszánsz kórusmuzsika csendül fel a Claudiopolis Énekegyüttes előadásában a Farkas utcai református templomban. A magyar reneszánsz zene kibontakozása Mátyás király uralkodásának éveire tehető, de már Zsigmond idejében is fellelhetünk előzményeket. A nyolcfős énekkar a világhírű reneszánsz zeneköltők művein kívül erdélyi kódexekből, illetve a Mátyás király udvarában megforduló zenészek műveiből is ízelítőt ad. Szeretettel várnak mindenkit.

Képzés a Kett-módszerről
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban augusztus 28 és 30 között a Kett-módszer iránt érdeklődő hitoktatók és papok részére tartanak képzést „Ma a te házadban kell megszállnom” címmel, melynek témája: az elsőáldozó gyermekek felkészítése a plébániai hitoktatásban.
A képzést Nagy Enikő Kriszta mallesdorfi ferences nővér vezeti. Jelentkezni még ma estig lehet a 0266 210 537-es vagy a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Erdélyi nőszövetségek egyesületének XIX. őszi találkozója
Ebben az évben A hit tevékeny mottóval szervezik meg az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XIX. őszi találkozóját Brassóban szeptember 3–5. között, Máthé Vilmos, Fáy Leó-Lóránt és Csiby József lelkivezetők irányításával. Jelentkezni még ma lehet Varga Enikőnél a 0748 301 647 telefonszámokon.

In memoriam Orbán László
A kolozsvári magyar napok keretében augusztus 26-án vasárnap délután hat órakor „Kincskeresés Erdélyben.” címmel, fotókiállítás nyílik a tíz éve elhunyt Orbán László volt egyetemi lelkészt emlékére a Szentegyház utca 4 szám alatt található emeleti teremben. Jelen kiállítás az általa készített képekből és az ő “kincskereső” munkája során készült fotókból igyekszik ízelítőt adni a nagyközönségnek. A modern önfeláldozó szeretet erdélyi példaképe Laci, szemléletében megtaláljuk az élet kultúrája mellett való elkötelezettséget. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

I. Észak-partiumi regionális Háló találkozó
A nagybányai Háló mozgalom és társszervezői szervezésében első alkalommal tartanak Észak-partiumi regionális Háló találkozót Nagybányán „Minden kegyelem” mottóval szeptember 1-én délelőtt 10 órai kezdettel. A rendezvény fővédnöke Schönberger Jenő megyés püspök. Jelentkezési határidő, augusztus 27. Részletek a RomKat.ro oldalon találhatók.

Ferences ösvény
A kolozsvári ferencesek meghívnak minden 17 és 35 év közötti fiatalt egy három hétvégéből álló kaland első hétvégéjére szeptember 7-ke és 9-ke között a szárhegyi ferences kolostorba., ahol megismerkedhetnek Szent Ferenccel, az ő evangéliumi lelkiségével és mindazzal, amit egész egyszerűen csak úgy hívunk, ferencesség. A helyek száma korlátozott! További információK Tibor testvérnél, a frtibi@gmail.com email címen vagy a 0746774701 telefonszámon, ileetve a www.ferencesprogramok.ro honlapon. Mindenkit szeretettel várnak a közös kalandra.

Házaspárok lelki hétvégéje Csíksomlyón
Szeptember 21-23 között rendezik meg a csíksomlyói Jakab Antal Házban a házaspárok lelki hétvégéjét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja által szervezett program fő előadója Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, a Schönstatt-családmozgalom tagja, számos könyv szerzője, családok, nevelés kérdéseiben elismert szakember és előadó. A hétvége témái: „Egymás kedvéért születtünk", „Az érzelmileg IS intelligens házasság - a hosszan tartó boldog kapcsolat kulcsa", „Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat". Az érdeklődő házaspárok a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a csalad.ro oldalon regisztrálhatnak a hétvégére legkésőbb szeptember 10-ig.

Időjárás: Hétvégére egy hidegfront átvonulását követően jelentősen lehűlhet a levegő, csapadékosabb napok körvonalazódnak. Ma a napos időszakok mellett északon, északnyugaton várhatók zivatarok. A délies szél többfelé  élénk lesz. Hajnalban 14-18, délután 28-32 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. augusztus 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment