2018. november 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örmény est Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület megalakulásának hetedik évfordulóját ünnepli a mai napon. Az ünnepi program 16.40-kor kezdődik a magyar-örmény emlékműnél koszorúzással, majd 17 órától örmény liturgiájú szentmise lesz a Szent Miklós plébániatemplomban. Ezt követően az ünnepség a Rákóczi utcai stúdió termében folytatódik előadásokkal, zenés összeállítással és könyvbemutatóval. Szeretettel várják a székelyudvarhelyieket  és környékbelieket az ünnepélyre.

Caritas-gyűjtés a Szegények Világnapján
November 18-án, a Szegények Világnapján, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepének közeledtével templomainkban a szegénységben élő gyermekek megsegítésére tartanak Caritas-gyűjtést. A Szegények Világnapját Ferenc pápa 2016-ban, az irgalmasság rendkívüli szentévében hirdette meg, és az évközi időszak utolsó előtti, 33. vasárnapját jelölte ki számára.

Szent Erzsébet-napi búcsúk, ünnepségek
A gyergyóhodosi egyházközség búcsúünnepe november 17-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébános. Erzsébetváros örmény templomának Szent Erzsébet a védőszentje. A búcsús szentmisén, amely szombaton, november 17-én, délután 4 órakor kezdődik a szamosújvári örmény katolikus vikárius, Szakács Endre lesz a főcelebráns és szónok.
Székelylengyelfalván az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére épült templom 200 éves. A felszentelési évfordulóra és búcsúra készülve az egyházközség két napos ünnepséggel készül. November 17-én, szombaton délután 5 órától szentmisét mutat be  Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium tanára és lelki vezetője, aki székelylengyelfalvi származású.
Székelykeresztúr filiájában, Nagygalambfalván a kápolna búcsúját november 18-án, vasárnap délután 3 órától tartják.
Nagyenyeden a templombúcsút vasárnap, november 18-án tartják. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Bodor Attila gyulafehérvári teológiai tanár, kudzsiri plébános, déli 12 órakor kezdődik.
A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban hétfőn, november 19-én délelőtt 11 órától mutatják be a búcsús szentmisét.
Kézdicsomortán templomában szintén hétfőn, november 19-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise szónoka Becze Lóránt szentkatolnai lelkész.
Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban. November 19-én, hétfőn, a délután 3 órakor kezdődő szentmisén Both Dávid homoródkarácsonyfalvi plébános prédikál.
A Marosvásárhely-meggyesfalvi Szent Erzsébet-templom búcsús szentmiséjén, november 19-én, hétfőn délután 5 órakor Nagy László gyergyószárhegyi tartja a szentbeszédet.
Gyimesfelsőlokon, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium kápolnájának búcsúünnepsége szintén november 19-én lesz: az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik, majd ezt követően irodalmi megemlékezést tartanak és jótékonysági vásárt rendeznek.
A temesvár-szabadfalui plébániához tartozó paráci közösség november 19-én, Szent Erzsébet napján ünnepli a templombúcsút. A szentmisét délután 1 órai kezdettel Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.
A szatmárnémeti, Hildegárda templom bejáratával szemben található Árpád-házi Szent Erzsébet szobor talapzatánál már hat éve minden november 19-én imát mondanak a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hívei, segítő intézményeinek képviselői a szegényekért. Kiállásukkal egyben üzenetet is akarnak közvetíteni: nem hagyhatjuk magukra a nehéz sorsú testvéreket, társakat. Idén is szeretettel várnak mindenkit, aki közösséget érez a rászorulókkal, szegényekkel.

Sebestyén Mózes-emléknap Zetelakán
Zetelaka egyházközsége a 100 éve tragikus körülmények közt elhunyt templomépítő papjára, Sebestyén Mózes kanonokra emlékezik. A vasárnap fél 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Ferenczi Sándor gyulafehérvári teológiai tanár, kanonok az ünnep nyitányaként megáldja azt az emlékkeresztet, mely a templomépítő főpap lakhelyéül szolgáló egykori plébánia helyére emeltetett, oda, ahol „túlbuzgó” helyiek meggyilkolták 1918 novemberében. A liturgián közreműködik a Boros Valér Kórus, Jakócs Zoltán kántor vezetésével, szólót énekel Faluvégi Chripkó Krisztina, orgonán kísér Pap Attila. A szentmise után bemutatják a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában megjelent Hatalmaskodók csapata tör életemre… című dokumentum gyűjteményt, mely nemcsak Zetelaka és egykori plébánosa szempontjából érdekes mű, hanem kitűnő korrajz is a centenárium bűvkörében élő erdélyi magyarság számára. A kötetet Sebestyén Elemér, a helyi Dr. P. Boros Fortunát Középiskola aligazgatója méltatja.

Meseterápia Kolozsváron
Kolozsváron a Szentegyház utca 7/1 szám alatt meseterápiát tart Homa Ildikó piszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok. A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Várják az 5-8 éves gyermekek jelentkezését a programokra (a szülők is részt vehetnek a foglalkozáson), amely a Kett-módszer elemeit is figyelembe vevő, pedagógiai és lélektani ihletettségű mesefeldolgozási elveken alapszik. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0745 703 732-es telefonszámon vagy a meseterapia.kolozsvar@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: A hét hátralévő részében fokozatosan lehűl a levegő hőmérséklete. Napközben kevés felhőre, sok napsütésre van kilátás. Keleten lehet több felhő, de csak jelentéktelen záporok, kisebb eső, havas eső alakulhat ki. Az északkeleti szél élénk, néhol erős lehet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. november 16.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szentkatolnai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Kiállítás Medgyesen
„Freskóba zárt tisztelet – Szent László nyomában Szászföldön” címmel nyílt fotókiállítás a medgyesi Millenium házban. A tárlaton az idei év áprilisában megrendezett fotótáborban készült képeket tekinthetik meg az érdeklődők, melyben a szórvány magyarság hétköznapi életét, néprajzi és építészeti értékeit örökítették meg, kiemelt figyelemmel a Szent Lászlóhoz kötődő emlékek feltárásával. A kiállítást Babota Tibor plébános és Ádám Gyula fotográfus nyitotta meg. Minden érdeklődőt várnak.

Koraszülöttek hete
A koraszülöttek nemzetközi világnapja alkalmából a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársai idén is megszervezik a Koraszülöttek hete rendezvénysorozatot. November 15–18. között Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen készülnek programokkal. A rendezvénysorozatokkal elsősorban a koraszülött kisbabát/gyereket nevelő családok mindennapos küzdelmeiben szeretnének segítséget és egyben támaszt nyújtani, de minden érdekelt, érintett személyt szívesen látnak. Egyes programra előzetes bejelentkezés szükséges. Bővebb információkért keressék fel a www.caritas-ab.ro honlapját.

Caritas-gyűjtés a Szegények Világnapján
November 18-án, a Szegények Világnapján, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepének közeledtével templomainkban a szegénységben élő gyermekek megsegítésére tartanak Caritas-gyűjtést. A Szegények Világnapját Ferenc pápa 2016-ban, az irgalmasság rendkívüli szentévében hirdette meg, és az évközi időszak utolsó előtti, 33. vasárnapját jelölte ki számára.

Tanulmányi lelkinap egyházi alkalmazottak és önkéntes munkatársak részére Marosvásárhelyen
November 21-én a Főegyházmegyei Pasztorális Iroda szervezésében tanulmányi lelkinap lesz egyházi alkalmazottak és önkéntes munkatársak részére Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Tanulmányi Házban. Célja, hogy a világi munkatársak számára biztosítsanak egyrészt lelki feltöltődést; másrészt a találkozás, tapasztalatcsere lehetőségét; harmadsorban szakterületüknek megfelelő szakmai továbbképzést. A program tartalmaz szentmisét, előadást, interaktív csoportmunkát, valamint műhelymunkákat. Részvételi díj: 10 lej. Előzetes bejelentkezés szükséges. Molnár Izabellánál a 0753-869706-os telefonszámon vagy a gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com e-mail címen.

Karácsonyi rajzpályázat
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány karácsonyi rajzpályázatot hirdet A Szent Család Betlehemben címmel. Az A4-es méretű, vízfestékkel készített alkotások leadási határideje: november 25. A díjakat december 9-én a kicsi mise után lehet majd átvenni.

Professzionalizmus és lelkiélet – Lelkinap Csíksomlyón
A csíksomlyói Mária-kert szervezésében meghirdetett programsorozat részeként, Professzionalizmus és lelkiélet témában tart lelkinapot Farmati Anna szociális testvér november 17-én szombaton 9 és 17 óra között a csíksomlyói Szent István Gyermekotthonban (amely a szék utca 152 alatt található). További részletekért fordulhatnak a kedves érdeklődők Bíró Juliánnak kapcsolattartóhoz, a 0740099347-es telefonszámon vagy kérhetnek információt e-mailben a csiksomlyo.mariakert@gmail.com címen. A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak.

Sebestyén Mózes-emléknap Zetelakán
Zetelaka egyházközsége a 100 éve tragikus körülmények közt elhunyt templomépítő papjára, Sebestyén Mózes kanonokra emlékezik. A vasárnap fél 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Ferenczi Sándor gyulafehérvári teológiai tanár, kanonok az ünnep nyitányaként megáldja azt az emlékkeresztet, mely a templomépítő főpap lakhelyéül szolgáló egykori plébánia helyére emeltetett, oda, ahol „túlbuzgó” helyiek meggyilkolták 1918 novemberében. A liturgián közreműködik a Boros Valér Kórus, Jakócs Zoltán kántor vezetésével, szólót énekel Faluvégi Chripkó Krisztina, orgonán kísér Pap Attila. A szentmise után bemutatják a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában megjelent Hatalmaskodók csapata tör életemre… című dokumentum gyűjteményt, mely nemcsak Zetelaka és egykori plébánosa szempontjából érdekes mű, hanem kitűnő korrajz is a centenárium bűvkörében élő erdélyi magyarság számára. A kötetet Sebestyén Elemér, a helyi Dr. P. Boros Fortunát Középiskola aligazgatója méltatja.

Meseterápia Kolozsváron
Kolozsváron a Szentegyház utca 7/1 szám alatt meseterápiát tart Homa Ildikó piszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok. A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Várják az 5-8 éves gyermekek jelentkezését a programokra (a szülők is részt vehetnek a foglalkozáson), amely a Kett-módszer elemeit is figyelembe vevő, pedagógiai és lélektani ihletettségű mesefeldolgozási elveken alapszik. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0745 703 732-es telefonszámon vagy a meseterapia.kolozsvar@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: A hét hátralévő részében fokozatosan lehűl a levegő hőmérséklete. Ma és holnap hajnalban egyre több helyen fagyott, nappal pedig 10 fok körüli értékekre kell számítani. Nyugaton párásan indul a reggel, napközben kevés felhőre, sok napsütésre van kilátás. Keleten lehet több felhő, de csak jelentéktelen záporok, kisebb eső, havas eső alakulhat ki. Az északkeleti szél élénk, néhol erős lehet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. november 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment