2018. október 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Lelkigyakorlat Gyergyszentmiklóson
„Terheink gyógyítása Jézus szeretetével” címmel Dr. Gál Péter atya tart lelkigyakorlatot október 13-án, szombaton a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián. A program délelőtt tíz és délután hat óra között zajlik.

Kerületi rózsafüzér társulatok találkozója Bólyán
A bólyai római katolikus plébánia szervezésében október 13-án, szombaton délelőtt tíz órától tartják a Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületi rózsafüzér imacsoportok találkozóját. Szeretettel várnak mindenkit.

Búcsúk Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében a székelyzsombori, Avilai Nagy Szent Teréz védelmébe ajánlott templomban a búcsús szentmise október 15-én, hétfőn délután 3 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka Farkas László szentegyházi plébános. A temesvári egyházmegyében a szörényordasi templomnak Avilai Szent Teréz a titulusa. A búcsús szentmisét október 13-án, szombaton délelőtt fél 12 órakor Pălie Veniamin, a resicabányai Havas Boldogasszony plébánosa mutatja be. A nagyszentmiklósi templomot szintén Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A konszekrálás idei évfordulóját október 15-én, hétfőn ünnepli a helyi közösség. A délután 4 órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Hiticaș Macedon lippai plébános.

Templombúcsú Hegyköztótteleken
Vasárnap tartják a hegyköztótteleki templom felszentelésének évfordulóját. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Májernyik Mihály szentjobbi apát-plébános.

Szent Lukács-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia filiájában, Bikafalván, a Wolter Alapítvány házában berendezett kápolnában Szent Lukács apostol tiszteletére a búcsús szentmisét október 14-én, vasárnap délelőtt 11 órakor tartják. Az ünnep szónoka: Daniel Ernő-András nyikómalomfalvi plébános.

Váradszőllősi Zenei Estek
Folytatódnak a zenei estek a Váradszőllősi római katolikus templomban. Október 14-én, vasárnap este hét órakor Nagy István orgonaművészt hallhatják, aki a felvidéki Gutáról érkezik Nagyváradra. A belépés díjtalan, minden zenekedvelőt várnak.

Könyvbemutató Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Deus Providebit Ház, Szent Mihály termében október 19-én, pénteken 18.45 órakor mutatják be Simon Judit-Gyöngyi Az Úr asztalánál – Amikor ajkamat érinted … című verseskötetét. A könyvet Oláh Dénes főesperes-plébános méltatja. Közreműködik: Nagy Emese hárfaművész. A beszélgetés moderátora Csata Éva.

Örömszombat – lelkigyakorlat gyermekeknek Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia szervezésében október 27-én, szombaton lelkigyakorlatra kerül sor a gyermekek számára a Manréza Lelkigyakorlatos Központban. A program délelőtt tíztől kezdődik és a négy órakor kezdődő szentmisével zárul, amelyre a szülőket is várják. További részletek felől Székely Beátától érdeklődhetnek a 0749 993 285-ös telefonszámon.

A józanság útján
Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szervez lelkigyakorlatos hétvégét a Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban október 25–28. között. Várják mindazokat, akik függőségben szenvednek, vagy akár hozzátartozók, akik szabadulni szeretnének, vágynak a változásra, s keresik a józanság útját. Érdeklődni és jelentkezni Pálfi Orsolyánál, a Cartitas munkatársánál lehet október 22-ig a 0733-773577-es telefonszámon vagy az orsolya.marton@caritas-ab.ro e-mail-címen.

Időjárás: A párás, ködös hajnal után folytatódik a napos, meleg idő. Északnyugaton továbbra is  élénk lökések kísérhetik a délkeleti szelet. Délután 20-25 fokos maximumokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 12.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Ma este hét órától a Belső iránytű programsorozat keretében Gál Péter atya, a New Age keresztény szemmel című könyv írója előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében A megkülönböztetés adománya. Divatos kísértéseink: ezoterika, stb. … veszélyeiről címmel. Szeretettel várják az érdeklődőket!

Egymillió csillag – 2018
A Gyulafehérvári Caritas minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót, mécsesekkel világítanak meg egy-egy közteret, ahol minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére, fontos számukra a közösségük és a szegény emberek sorsa.

Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás találkozója Csíkszeredában
A csíkszeredai Erőss Zsolt sportarénában tartják az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót október 13-án, szombaton. A program reggel kilenckor kezdődik. A nap folyamán az előadásokat a Máltából érkező Noel Chircop tartja majd, ezek mellett pedig lesz még dicsőítés, ima és szentségimádás is. A találkozót délután fél hat órától szentmisével zárják, melynek főcelebránsa Tamás József püspök lesz, a szónok pedig Kruzslitz Imre tasnádi plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Fogadalomtétel a Mallersdorfi Nővéreknél Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Ferences templomban október 13-án, szombaton, a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise keretében első fogadalmat tesz Portik Noémi, rendi nevén Klarissza nővér, a Szent Családról nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek szerzetesközösségének elöljárói és Jakubinyi György érsek jelenlétében.

Imaest fiataloknak Marosvásárhelyen
Október 17-én, szerdán este 19 órakor fiataloknak szerveznek imaestet Marosvásárhelyen, a Szent család közösségi házban. Az alkalom lehetőséget biztosít arra, hogy a tiszta szerelemért imádkozhassanak a fiatalok, így szeretettel várják elsősorban őket az imaestre.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért
Az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, 10 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre. A kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek közösen imádkozták a rózsafüzért, a mellettük lévő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra nem csak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt ez a kezdeményezés. Kiinduló gondolata az a Szent Pio atyától származó gondolat, hogy „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet hívja a gyermekeket – és ezért kéri a hitoktatókat, szülőket, pedagógusokat –, hogy közösen imádkozzák a rózsafüzért.

Szüreti bál a Mária Rádióval
Idén is hívjuk kedves önkénteseinket és hallgatóinkat egy közös ünneplésre Sepsibükszádra, október 27-én. Délután négy órától szentmisén veszünk részt a helyi plébániatemplomban, azt követően pedig a kultúrotthonban veszi kezdetét a batyus szüreti mulatság. A jó hangulat mellett várjuk Önöket tombolával, nótacsokorral, jó zenével és finom szőlővel. Részévteli díj: 20 Ron. Jelentkezni a 0744-472178-as telefonszámon lehetséges. Találkozzunk és adjunk hálát együtt a betakarított termésért!

Időjárás: A párás, ködös hajnal után folytatódik a napos, meleg idő. Északnyugaton továbbra is  élénk lökések kísérhetik a délkeleti szelet. Délután 20-25 fokos maximumokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment