2018. szeptember 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

III. Szakrális művészetek hete Csíksomlyón
„Tekints az égre és lásd meg” mottóval szervezték meg idén a III. szakrális művészetek hetét Csíksomlyón. A rendezvénysorozat utolsó akkordjaként ma délután hat órakor Homa Ildikó szociális testvér, klinikai pszichológus és logoterapeuta tart előadást Gondolatok a térben és érzelmekben élő (ember)művészekről a Jakab Antal Házban.

Élet a Lélekben szemináriumok
Több helységben is kezdődnek az Élet a Lélekben szemináriumok. Ma délután hat órakor a máréfalvi római katolikus templomban, szeptember 24-én, hétfőn este hét órakor pedig a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában, Marosvásárhelyen a Szent Család Templomban, Szovátán a római katolikus plébánia hittantermében, valamint Görgényüvegcsűrön és Fenyőkúton. A kilenc hetes szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszíneken lehet a kezdés időpontján.

Élelmiszergyűjtés Pál atya 40 árva gyermeke számára
A kovásznai egyházközség és a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend együttesen élelmiszert gyűjt P. Bakó Béla Pál OFM árva gyermekeinek. Az esetleges adományokat kérik, juttassák el a kovásznai plébániára szeptember 21-ig, azaz holnapig.

Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön
Kalányos Ottó, erdélyi egyházmegyés kispap Fiatalként fiataloknak, Mindenkinek című könyvét mutatja be szeptember 22-én, szombaton este 7 órakor a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában. Hívnak és várnak minden érdeklődőt!

Hangverseny a temesvári székesegyházban
A Temesvári Német Gazdasági Klub szervezésében szombaton, szeptember 22-én, a Szent György székesegyházban este nyolc órai kezdettel hangversenyt tartanak. Műsoron Franz Schubert és W.A. Mozart művei szerepelnek. Fellép a Capella Academica Timisiensis és a Banatul Filharmónia kamarakórusa. Hangversenymester: dr. Johann Fernbach, az énekkart Iosif Todea vezényli. Orgonán játszik dr. Silviana Cîrdu egyetemi tanár, vezényel dr. Walter Kindl székesegyházi karnagy. A belépés díjtalan.

Filmvetítés és koncert Nagyváradon
A Posticum Kulturális Központ szervezésében szeptember 22-én, szombaton délután hat órakor a Lélek röpte itt és most című Avilai Szent Terézről szóló filmet vetítik le a Kőrösi Csoma Sándor Teaházban.
Másnap délután öt órától a Posticum kápolnájában Szeghalmi Emese tart orgona koncertet Hangfüzér, régi korok tükrében címmel.
Mindkét eseményre várják az érdeklődőket.

Emléktábla avatás Gyergyószentmiklóson
Szeptember 23-án, vasárnap a Szent Miklós-templomban Dani Gergely volt plébános halálának 35. évfordulója alkalmából a fél 11 órakor kezdődő szentmise után emléktáblát avatnak, amelyet a volt diákjai készítettek.

Előadás Margittán
Szeptember 23-án, vasárnap délután három órától, a városnapok alkalmából, Lakatos Attila régész, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség munkatársa, a Vallásturisztikai Iroda vezetője tart előadást a margittai Árpád-házi Szent Margit templomban, az Egyházmegye értékeiről, kincseiről. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Lelkinap orvosoknak Csíksomlyón
A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében lelkinap lesz szeptember 29-én, szombaton, délelőtt kilenc és este hét óra között Csíksomlyón a Multifunkcionális központban. Ez az alkalom a lelki egészség, gyógyító tevékenység és a személyes hit hármasáról szól, kifejezetten orvosok részére. A lelkinap programjai között szerepel ima, meditáció, előadás, közös ebéd és elcsendesedés. Meghívott előadók: Kellermayer Miklós orvos professzor, a pécsi Tudományegyetemről, Kórodi Csaba, református lelkipásztor, kórházlelkész és Szénégető István plébános. Hívnak mindenkit, aki a szürke hétköznapok terhe mellett csendes együttlétre, feltöltődésre vágyik. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni szeptember 26-ig lehet hétköznap délutánonként 2 és este 8 óra között dr. Dobos Gyöngyvérnél a 0744-909835 vagy dr. Tóth Zsuzsannánál a 0745-296578 telefonszámokon.

Időjárás: A héten kellemes meleg lesz, jövő héttől viszont egyre több csapadék várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Ma marad a napos, meleg idő. Több-kevesebb fátyolfelhő időnként szűrheti csak a napsütést. A délies szél az ország nagy részén gyenge, mérsékelt marad. Délután többfelé megközelíti, helyenként el is érheti a 30 fokot a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 20.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagyszebeni Terezianum-templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Szentségimádás Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban minden hónap 20-án, így ma este is hét és tíz óra között szentségimádást tartanak, kilenc órától az ifjúság vezetésével. Várnak mindenkit, aki találkozni akar az Oltáriszentségben jelen lévő Jézussal.

III. Szakrális művészetek hete Csíksomlyón
„Tekints az égre és lásd meg” mottóval szervezték meg idén a III. szakrális művészetek hetét Csíksomlyón. A rendezvénysorozat utolsó akkordjaként ma délután hat órakor Homa Ildikó szociális testvér, klinikai pszichológus, egzisztencia analitikus és logoterapeuta tart előadást Gondolatok a térben és érzelmekben élő (ember)művészekről a Jakab Antal Házban.

25 éves a Szent Gellért Alapítvány
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából szeptember 21-én, holnap délután öt és este hét óra között egy családias hálaadó ünnepséget tart a Gábor Áron Művelődési Házban, ahol rövid beszédek lesznek az alapítvány vezetője, az alapítványi tagok, támogatók és a partnerek részéről. Ezt követi a fiatalok és sérültek előadásai, majd képes bemutató fejlődésükről, az alapítvány megvalósításairól. Szeptember 22-én, szombaton délelőtt 11 órától jubileumi Szent Gellért búcsús szentmisét mutatnak be a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Háznál, melynek végén lesz egy plakett avatás, Portik Bakai Sándor, néhai szentegyházasfalvi plébános, és az Alapítvány megalapítójának emlékére. Szeretettel várnak mindenkit.

Családi nap Magyarfenesen
A szászfenesi és magyarfenesi plébánia szervezésében szeptember 22-én, szombaton délelőtt tíz órától József álmodik címmel családi napot tartanak. Jelentkezni a romkat.ro oldalon lehetséges, a regisztrációs ürlap kitöltésével és elküldésével.

Filmvetítés és koncert Nagyváradon
A Posticum Kulturális Központ szervezésében szeptember 22-én, szombaton délután hat órakor a Lélek röpte itt és most című Avilai Szent Terézről szóló filmet vetítik le a Kőrösi Csoma Sándor Teaházban.
Másnap délután öt órától a Posticum kápolnájában Szeghalmi Emese tart orgona koncertet Hangfüzér, régi korok tükrében címmel.
Mindkét eseményre várják az érdeklődőket.

XVI. Márton Áron zarándoklat
Október 6-8 között újra megszervezik az immár hagyományosnak számító zarándoklatot, amely Áron püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándokutat Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul, és Csíkszeredán is áthaladva, útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezés és információ: Ferencz Kornéliánál a 0726-107002-es telefonszámon, vagy Szász Nóránál, a 0744-472178-as telefonszámon.

Veszteségfeldolgozó csoport indul elváltak számára
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának szervezésében veszteségfeldolgozó csoport indul elváltak számára. A Singer Magdolna által kidolgozott, és bibliodramatikus elemekkel bővített, veszteségfeldolgozó módszer segítségével szeretnének a szervezők lehetőséget nyújtani a gyógyulásra mindazoknak az elváltaknak, akik úgy érzik, hogy a válásuk előtt, alatt és után kapott sérüléseik visszaköszönnek a hétköznapjaikban, megnehezítve a békés, harmonikus életvitelük kialakulását.
Csoportvezetők: Sánta Virág Edit –veszteségfeldolgozó csoport-vezető, pszichológus, bibliadramatikus, mentálhigiénés szakember és Pál-Jakab István, veszteségfeldolgozó csoport-vezető, lelkigondozó. Két intenzív hétvégére hívják meg az elváltakat: az első hétvége október 12-14. között lesz megszervezve a marosvásárhelyi Remete Szent Antal Plébánián, a második hétvége időpontja az első hétvégén lesz leszögezve. A részvételi díj 100 RON/hétvége (ez az összeg nem tartalmazza a szállás, illetve az étkezés költségeit.) A program kapcsán további részleteket a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a csalad.ro oldalon találnak, ugyanott lehet regisztrálni is október 5-ig.

Időjárás: A héten kellemes meleg lesz, jövő héttől egyre több csapadék várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Ma sem áll be változás időjárásunkba, marad a napos, meleg idő. Több-kevesebb fátyolfelhő időnként szűrheti csak a napsütést. A délies szél az ország nagy részén gyenge, mérsékelt marad. Délután többfelé megközelíti, helyenként el is érheti a 30 fokot a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment