18. nap: Női kapcsolatok egy férfi szemével – Süveges Gergő gondolatai a lelkigyakorlatozókhoz

Női kapcsolatok férfiszemmel – azt a feladatot kaptam, hogy erről írjak. Izgalmas, csak hát a női kapcsolatokba belelátni épp olyan, mintha valaki azt mondaná: nézd csak, itt ez a páncélozott széf, negyvenkét körös számkombináció védi, amelyek ötpercenként változnak. Lennél olyan kedves és elmeznéd a tartalmát? Persze. Nos… így kívülről elég megfejthetetlennek tűnik…
Nagy a kísértés, hogy felmondjam a sztereotípiákat… Hogy nektek sokkal könnyebben megy a kapcsolatteremtés, és ezt tulajdonképpen irigylem is tőletek, elég megdicsérnetek egymás ruháját és már beszélgetésbe elegyedtetek. Hogy a nők (minden nő!) beszélve gondolkodik, bezzeg a férfiak (kivétel nélkül!) akkor beszélnek, ha már megoldották a nehézséget. Hogy a ti fejetekben (mindenkiében!) minden információ összekapcsolódik az összes másikkal, bezzeg a mi fejünkben (minden férfiéban!) fiókok vannak, amelyekre gondosan ügyelünk, nehogy kapcsolatba lépjenek egymással. Hogy a férfiak (mindegyik!) helyosztót játszik a többivel egész életében, bezzeg a nők (az összes!) roppant tehetségesen intrikál a többiek háta mögött…
Nem, azt hiszem, ennek tényleg semmi értelme.
Lehetséges, hogy ahelyett, hogy valami okosat akarnék mondani, úgy általában a nőkről (mindegyiketekről, persze…), inkább kérdezzek? Az amúgy is jobban megy nekem. Aztán meglátjuk. Hátha a kérdések nyomán benned is születnek felismerések. Őszintén kíváncsi vagyok a válaszokra.
- Számodra mit jelent a barátság? Mire vágysz benne leginkább?
- Könnyen vagy nehezen kötsz új ismeretséget?
- Feszült vagy vagy oldott az első beszélgetés alkalmával?
- Egy új ismeretség kapcsán mikor fogalmazódik meg benned az első kritikai észrevétel? Mit kezdesz vele?
- Nálad hogyan alakulnak a fokozatok ismeretségtől a mély barátságig? Mi kell egy-egy “szint” átlépéséhez?
- Előfordult már, hogy mélyebb szintre jutottatok egy barátságban, de valami miatt mégis hátrébb léptél és visszavonultál? Miért?
- Az őszinteség és a bizalom kéz a kézben jár az életedben, vagy előfordul ritmuskülönbség?
- Idézd magad elé azt a nőt, akivel a nők között, és azt a férfit, akivel a férfiak között a legbizalmasabb kapcsolatban vagy. Hogyan tudnád megfogalmazni a különbséget a velük való kapcsolatodban?
- Milyen feladatot látsz magad előtt: szeretnél-e bármit változtatni a kapcsolataidon?
 
📖 Igehely - Mt 6, 9-13
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe;
de szabadíts meg a Gonosztól.
 
🙏 Imamód
Ritmikus
 
❓Kérdések
Van-e most olyan helyzet, ahol nem tudok megbocsátani magamnak vagy másoknak? Kérhetem Máriát, hogy az ő anyai megértésével, együttérzésével segítsen megbékélni.
 
🌷 Mi az, amire ma igent mondhatsz?
Elképzelheted, hogy Mária melletted imádkozik. Ma - Vele együtt - úgy mondd el a Miatyánkot, mintha életedben először imádkoznád el.
 
🎶 Zene
https://www.youtube.com/watch?v=B-QuaOqwukA
 
🎨 Tremmel Hudik Katalin - Életvirágzás
 
⛪️ Ma Nagy Bálint SJ Loyolában, Spanyolországban, 7:00-kor Böcskei László nagyváradi püspök és Vakon Zsolt, Nagyvárad, Püspöki kápolnában, 8:00-kor Miklós Zalán Héhalom, Kisboldogasszony templomban misézik a lelkigyakorlatozókért.

About the author

Ferencz Emese

Leave a Comment