2016. szeptember 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Borszéken tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat. 

Holnap még látogatható Kolozsváron a Mária-kiállítás
Száz éve menekítették Kolozsvárra a csíksomlyói Mária-szobrot. Erre az évfordulóra emlékezve a Kolozsvári Magyar Napok idejére augusztusban Kolozsvárra érkezett a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban 2015-ben bemutatott Mária-kiállítás, amelyre a Csíksomlyói Szűzanya szobrának 500 éves évfordulója alkalmából került sor. Ennek a kiállításnak egy részét néhány kolozsvári vonatkozással kiegészítve tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 25-ig. 2016 szeptemberében 100 éve ugyanis annak, hogy az I. világháborús körülmények miatt a Csodatevő Szűz szobrát Csíksomlyóról Kolozsvárra menekítették. A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Rendjének Szent István királyról nevezett Erdélyi Rendtartománya által szervezett kiállítást holnap még megtekinthetik az érdeklődők ferences kolostor refectoriumában, délután öt óráig.

Szent Gellért búcsúk
- Szeptember 24-én, holnap Szent Gellért búcsút tartanak a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
- Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján is Szent Gellért védelmébe ajánlották a templomot. Búcsúját holnap déli tizenkét órakor ünneplik. A szentmise ünnepi szónoka Daniel Ernő András nyikómalomfalvi plébános lesz.
- Sepsiszentgyörgyön, a Csíki utcai templomban is búcsút tartanak. Az ünnepi szentmise holnap délután hat órakor lesz, melyet Berszán Lajos aranymisés pap a gyímesfelsőloki Árpád-házi szent Erzsébet líceum igazgatója mutat be.

25 éves a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat
A Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat megalakulásának 25. évfordulója alkalmából ünnepségét szervez szeptember 24-én. A közös hálaadásra a Krisztus Király-plébániatemplomban kerül sor holnap délelőtt tizenegy órai kezdettel. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Egyházmegyei zarándoklat Nagycsanádra
Holnap, Szent Gellért ünnepén délelőtt tizenegy órai kezdettel a nagycsanádi templomban szentmisét celebrálnak. A liturgiára érkező zarándokcsoportok nem csak soknemzetiségű tájegységünket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkeznek lelkipásztorok és hívek.

Egyházmegyei Ministránstalálkozó Margittán
„Tegyünk valami szépet közösen Istenért“ mottóval az Egyházmegyei Ifjúsági Központ hetedik alkalommal szervezi meg az Egyházmegyei Ministránstalálkozót holnap Margittán. Az egésznapos rendezvény délelőtt tizenegy órakor szentmisével kezdődik, melyet Böcskei László megyés püspök mutat be a helyi nagytemplomban, amit ügyességi- és szellemi vetélkedők követnek. A találkozó fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat, hitoktatókat.

75 éves papi jubileum
A Gyulafehérvári Főegyházmegye legöregebb papja, Bíró János Antal ferences atya holnap, szeptember 24-én ünnepli 75 éves papi jubileumát. Az 1941 szeptemberében felszentelt atya délután öt órától mutatja be platinamiséjét a szászvárosi plébániatemplomban. 

Ő az út! - Ifjúsági keresztény zenefesztivál
Marosszentgyörgyön holnap délután öt és este kilenc óra között kerül sor az Ő az út! Ifjúsági keresztény zenefesztiválra. Az előadok között ott lesz a Stone Hill zenekar, Pora Zoli, aki gyerekdalokkal szólítja meg a kisebbeket,  Sipos Tiffany,  Nemes Tibor a Vecker énekese,  a Reménység zenekar, és az UNLESS együttes. Az eseményről bővebben a facebook-on olvashatnak. A belépés díjtalan!

Jótékonysági koncert Nagyváradon
Holnap délután öt órától a Barátok templomában jótékonysági koncertet szervez a Máltai Szeretetszolgálat a nagyváradi Szent Angéla gyermekotthon javára. Meghívott előadó Patricia Bach, chicagói operaénekesnő. Várják és hívják a zenekedvelőket és mindazokat, akik szivesen adakoznak a nemes cél érdekében.

Bibliamaraton – 168 óra az Úrral
A Partiumi Háló Egyesület, a Nagyváradi Püspökség és a Mária Rádió szervezésében hét nap és hét éjszakán keresztül, megszakítás nélkül olvassák fel a teljes szentírást Nagyvárad több templomában. Az esemény szeptember 25-én vasárnap délután hat órakor szentmisével kezdődik a Barátok templomban, melyet rádiónk is élő adásban közvetít. Várják olvasók és koordinátorok jelentkezését a bibliamaraton.mariaradio.ro oldalon, hogy minél többen felhívják ezáltal a figyelmet Isten igéjének a jelentőségére, szépségére, aktualitására és életünkben betöltött szerepére.

Medjugorjei imaest Csíkszeredában
Szeptember 26-án, délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében, medjugorjei imaestet tartanak. Mindenkit várnak a közös imára.

Időjárás: Holnap kezdetben sok lesz a napsütés, később északnyugat felől felhők érkeznek, késő délután északnyugaton egy-egy zápor is kialakulhat. A légmozgás nem lesz jelentős. A hűvös hajnal után délutánra 16 és 22 fok közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 23.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az ajnádi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent Pio ünnepe
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában ma délután hat órától ünnepi szentmisét tartanak, ezt követően előadás lesz. Várnak mindenkit a közös ünneplésre!

Ünnepi vesperás a temesvári dómban
Szent Gellért napjának előestéjén, ma délután fél hat órától a székesegyházban a temesvári Székeskáptalan tagjainak jelenlétében Roos Márton megyés püspök ünnepi vesperást tart az egyházmegye első főpásztora és védőszentje tiszteletére.

XV. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál Sepsiszentgyörgyön
Ma este hat órai kezdettel kerül megrendezésre a XV. Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban, melyen hazai kórusok örvendeztetik meg muzsikájukkal a sepsiszentgyörgyi közönséget. Résztvevő kórusok: a kézdivásárhelyi Szentháromság templom kórusa, a Cantus kamarakórus, a kovásznai Pastorala kamarakórus, a Szemerjai Református Dalárda, a sepsiszentgyörgyi Pro Musica kamarakórus, a Kriza János Unitárius Dalárda, valamint a házigazda Laudate kamarakórus. A belépés ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

Szombatig látogatható Kolozsváron a Mária-kiállítás
Száz éve menekítették Kolozsvárra a csíksomlyói Mária-szobrot. Erre az évfordulóra emlékezve a Kolozsvári Magyar Napok idejére augusztusban Kolozsvárra érkezett a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban 2015-ben bemutatott Mária-kiállítás, amelyre a Csíksomlyói Szűzanya szobrának 500 éves évfordulója alkalmából került sor. Ennek a kiállításnak egy részét néhány kolozsvári vonatkozással kiegészítve tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 25-ig. 2016 szeptemberében 100 éve ugyanis annak, hogy az I. világháborús körülmények miatt a Csodatevő Szűz szobrát Csíksomlyóról Kolozsvárra menekítették. A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Rendjének Szent István királyról nevezett Erdélyi Rendtartománya által szervezett kiállítást ma és holnap még megtekinthetik az érdeklődők ferences kolostor refectoriumában, naponta délután öt óráig.

Szent Gellért búcsúk
- Szeptember 24-én, holnap Szent Gellért búcsút tartanak a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
- Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján is Szent Gellért védelmébe ajánlották a templomot. Búcsúját holnap déli tizenkét órakor ünneplik. A szentmise ünnepi szónoka Daniel Ernő András nyikómalomfalvi plébános lesz.
- Sepsiszentgyörgyön, a Csíki utcai templomban is búcsút tartanak. Az ünnepi szentmise holnap délután hat órakor lesz, melyet Berszán Lajos aranymisés pap a gyímesfelsőloki Árpád-házi szent Erzsébet líceum igazgatója mutat be.

25 éves a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretszolgálat
A Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretszolgálat megalakulásának 25. évfordulója alkalmából ünnepségét szervez szeptember 24-én. A közös hálaadásra a Krisztus Király-plébániatemplomban kerül sor holnap délelőtt tizenegy órai kezdettel. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

75 éves papi jubileum
A Gyulafehérvári Főegyházmegye legöregebb papja, Bíró János Antal ferences atya holnap, szeptember 24-én ünnepli 75 éves papi jubileumát. Az 1941 szeptemberében felszentelt atya délután öt órától mutatja be platinamiséjét a szászvárosi plébániatemplomban.

Ő az út! - Ifjúsági keresztény zenefesztivál
Marosszentgyörgyön holnap délután öt és este kilenc óra között kerül sor az Ő az út! Ifjúsági keresztény zenefesztiválra. Az előadok között ott lesz a Stone Hill zenekar, Pora Zoli, aki gyerekdalokkal szólítja meg a kisebbeket,  Sipos Tiffany,  Nemes Tibor a Vecker énekese,  a Reménység zenekar, és az UNLESS együttes. Az eseményről bővebben a facebook-on olvashatnak. A belépés díjtalan!

DVD- és könyvbemutató Gyergyótölgyesen
A gyergyótölgyesi plébánia hittantermében holnap este nyolc órakor bemutatásra kerül a kolozsvári Verbum kiadó gondozásában megjelent Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató, A Hegy című DVD-összeállítása valamint, Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzet. Várnak minden érdeklődőt!

Búcsús és templommegáldás Csernakeresztúron
A csernakeresztúri Szent Kereszt-plébániatemplomot felújíották építésének 100. évfordulója alkalmából. Vasárnap déli tizenkét órakor a búcsús szentmise keretében Jakubinyi György érsek fogja megáldani.

Medjugorjei imaest Csíkszeredában
Szeptember 26-án, vasárnap délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében, medjugorjei imaestet tartanak. Mindenkit várnak a közös imára.

Pál Feri atya Szatmárnémetiben
A magánytól az összetartozásig címmel szeptember 29-én este hét órától Pál Feri atya tart előadást Szatmárnémetiben, a Szakszervezetek Művelődési házában. Az atya ezúttal legújabb könyvéhez kapcsolódó előadását hozza el. „Érdemes végre leszámolni azzal az illúzióval, hogy egy párkapcsolat akkor jó, akkor az igazi, ha nem kell érte semmit tenni, mert magától működik. Ebbe az illúzióba rengeteg kapcsolat belebukott már, magától ugyanis nem működik semmi, még a testünk sem.”- vallja Páll Feri atya. Az előadás végén kedvezményes könyvvására is sor kerül. Jegyek 25 lejért már megvásárolhatóak a helyszínen.

Időjárás: Ma időnként felhők zavarhatják meg a napsütést, de csapadék csak az erdélyi medencében valószínű. A szél gyenge, mérsékelt marad. Ismét csípős lesz a hajnal, s napközben is 13 és 19 fok közötti maximumokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment