2018. október 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Búcsúk Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja ma délután 5 órakor kezdődik, szónoka Urbán Erik ferences atya lesz, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.
Marosszentgyörgyön, a Sarutlan Karmelita Nővérek kápolnájának védőszentje is Kis Szent Teréz. Délután 5 órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. A szentmise délután 6 órakor kezdődik.
A temesvári egyházmegyében a Kis Szent Teréz tiszteletére felszentelt arad-ségai templomban ma délután fél 6 órától kezdődik a búcsú. A szentmisét az egyházmegye főpásztora Pál József-Csaba mutatja be. A liturgián hálát adnak a 25 éve felépült templomtorony és plébániai központ létezéséért.
A Szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti Pálfalvai úti Kis Szent Teréz templom búcsúját ma délután 6 órától ünneplik. A szentbeszédet Németh Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága irodavezetője tartja.

Jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen
Október 2-án, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen, a Családpasztorációs Központ szervezésében. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus nyolc hétig tart, december 4-én ér véget, a találkozók pedig kedd esténként lesznek 19-21 óra között. Az együttlétek formája interaktív. Lesznek meghívottak (lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok), akik előadásokat tartanak, de ezen kivül alkalom lesz a beszélgetésre, csoportmunkára egyaránt.
Első sorban azokat várják, akik a 2019-es év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni október 1-ig lehet Szénégető István atyánál a 0743-138784-as telefonszámon, vagy a Sófalvi házaspárnál, a 0744-799055-ös telefonszámon.

Katolikus papírkincseink – kiállítás Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár székelyudvarhelyi gyűjtőlevéltára szervezésében Katolikus papírkincseink címmel holnap délután hat órakor kiállítás-megnyitó lesz a Haáz Rezső Múzeumban.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Október 5-6 között lelkigyakorlatot tartanak orvosok és orvostanhallgatók részére a székelyudvarhelyi Szent Pio lelkigyakorlatos házban, „Értelem és hit, tudomány és istenhit kapcsolata az orvos életében” mottóval. Meghívott előadók Kellermayer Miklós, emeritus orvos professzor és Bakó Béla Pál atya, ferences szerzetes. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet. Bővebb információk a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen kaphatók.

Idősek világnapja Szatmárnémetiben
Idén az idősek világnapjához kapcsolódva október 6-án szombaton, délelőtt tizenegy órától kezdődik a szatmárnémeti székesegyházban az a szentmise, amelyet Schönberger Jenő püspök az idősekért mutat be. Gyónásra már reggel fél tizenegytől lehetőség nyílik. Idén is ingyenes szállítást biztosítanak a szervezők azoknak, akiknek nehézséget jelent eljutni a Székesegyházba. Őket arra kérik, hogy október 3-ig, szerdáig jelezzék igényüket Gáspár Annamária egyházmegyei kórházpasztorációs referensnél a 0743-097701-es telefonszámon.
Az idősek világnapi szentmisén résztvevők teljes búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett – ez a gyónást, áldozást és a szükséges imák elmondását követően.

Egymilló csillag 2018
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet tizedik alkalommal szervezi meg Szatmárnémetiben az Egymillió csillag elnevezésű nemzetközi szolidaritási akciót. A rendezvény az egymásra való odafigyelésre, a kölcsönös segítségnyújtás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, lehetőséget nyújtva a szociális problémákkal küzdő embertársaink iránti szolidaritás kifejezésére és erősítésére. A szervezők szeretettel várnak minden segítő szándékú lakost október 26-án, délután hat órától a Tűzoltó-toronyhoz, hogy együtt gyújtsák meg az együttérzés és a törődés mécseseit. Az esemény helyszínén megvásárolt mécsesek árával a résztvevők a Caritas szociális szolgáltatásait támogatják.

Rádiós önkéntes találkozók
Elkezdődnek az októberi önkéntes találkozók. Október 6-án délután négy órától Csíksomlyón a ferences kolostorban lesz a találkozó. Gyergyószentmiklóson október 8-án, hétfőn délelőtt tíz órától a Szent Miklós plébánia hittantermében, majd Székelyudvarhelyen délután három órától a Szent Pió lelkigyakorlatos házban tartunk önkéntes találkozót. Október 9-én, kedden Marosvásárhelyen a Deus Providevit házban várjuk önkénteseinket délelőtt 11 órára.
A további helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Időjárás: A mai nap folyamán a nyugati és déli tájakon több órára kisüt a nap, máshol jobbára erősen felhős időre van kilátás. Északon, északkeleten előfordulhat gyenge eső. Délután 15-22 fokot mérhetünk. Este északnyugat felől hidegfront érkezik.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 1.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Búcsúk Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja ma délután 5 órakor kezdődik, szónoka Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.
Marosszentgyörgyön, a Sarutlan Karmelita Nővérek kápolnájának védőszentje is Kis Szent Teréz. Délután 5 órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. A szentmise délután 6 órakor kezdődik.
A Temesvári egyházmegyében A Kis Szent Teréz tiszteletére felszentelt arad-ségai templomban ma délután fél 6 órától kezdődik a búcsú. A szentmisét az egyházmegye főpásztora Pál József-Csaba mutatja be. A liturgián hálát adnak a 25 éve felépült templomtorony és plébániai központ létezéséért.
A Szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti Pálfalvai úti templom búcsúját ma délután 6 órától ünneplik. A szentbeszédet Németh Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága irodavezetője tartja.

Idősek Világnapja Gyergyószentmiklóson
Az Idősek Világnapja alkalmából köszöntik a szépkorúakat Gyergyószentmiklóson. Az ünnepség szentmisével kezdődik délelőtt 10 órakor a Szent Miklós-templomban, ahol felvehető a betegek szentsége, ezt követően a Korona termében folytatódik az ünnepség.

Idősek és a hospice világnapja Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas szervezésében az Idősek és a hospice világnapján ma délután 14 órától a székelyudvarhelyi Bocskai István Református Közösségi Házban tematikus előadások lesznek Az előadások után bemutatják Zana Ágnes: Mit mondjak, hogyan mondjam c. könyvét.

Üzenetek  a szakrálisból
Az Üzenetek a szakrálisból című kiállítás keretében kerekasztal beszélgetés lesz ma délután 5 órai kezdettel Kolozsváron, a Szentegyház utca 4 szám alatti kiállítóteremben.  A téma: a szakrális/vallásos ihletés a mai művészetekben. A kerekasztal résztvevői Egyed Emese költő, Laczkó Vass Róbert színművész, Potyó István karnagy, Sabau Trifu Cristina képzőművész, valamint a kiállító művészek, a beszélgetést moderálja Bodó Márta.

Körúton a 25 éves Szent Ferenc Alapítvány
Hála körutat tart október 1–7. között a dévai Szent Ferenc Alapítvány névadójának, Szent Ferencnek, az elmúlt 25 évért. Hívnak mindenkit imádkozni, énekelni, hálát adni a Jóistennek és az Ő alázatos szolgájának, Assisi Szent Ferencnek. A körút állomásait a magnificat.ro internetes portálon találják.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas október 2. és 6-ka között szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért konferenciát az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában „Különleges vagyok, befogadtok?” mottóval. A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény központi témája a speciális nevelési igényű gyerekek és fiatalok elfogadása/befogadása.

Katolikus papírkincseink – kiállítás Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár székelyudvarhelyi gyűjtőlevéltára szervezésében Katolikus papírkincseink címmel október 2-án, kedden 18 órakor kiállítás-megnyitó lesz a Haáz Rezső Múzeumban.

Catholic Expo 2018
Kolozsváron, az Expo Transilvania kiállítási csarnokban lesz Délkelet-Európa legnagyobb egyházi vásárára, a Catholic Expo. A Catholic Expo-t kétévente szervezik meg Kolozsváron s a hazai katolikusoknak szól. A kiállításon vallásos tárgyak, kellékek, templomi berendezések tekinthetők meg olaszországi, lengyelországi, magyarországi, romániai és ausztriai kiállítók jóvoltából. A kiállítás október 4–6. között látogatható délelőtt 10 és este 7 óra között. A rendezők minden érdeklődőt várnak.

Veszteségfeldolgozó csoport indul elváltak számára
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának szervezésében veszteség-feldolgozó csoport indul elváltak számára. A Singer Magdolna által kidolgozott és bibliodramatikus elemekkel bővített, veszteség-feldolgozó módszer segítségével szeretnének a szervezők lehetőséget nyújtani a gyógyulásra mindazoknak az elváltaknak, akik úgy érzik, hogy a válásuk előtt, alatt és után kapott sérüléseik visszaköszönnek a hétköznapjaikban, megnehezítve a békés, harmonikus életvitelük kialakulását. Csoportvezetők: Sánta Virág Edit –veszteség-feldolgozó csoport-vezető, pszichológus, bibliodramatikus, mentálhigiénés szakember és Pál-Jakab István, veszteség-feldolgozó csoport-vezető, lelkigondozó. Két intenzív hétvégére hívják meg az elváltakat: az első hétvége október 12–14. között lesz megszervezve a marosvásárhelyi Remete Szent Antal Plébánián, a második hétvége időpontja az első hétvégén lesz leszögezve. A részvételi díj 100 RON/hétvége (ez az összeg nem tartalmazza a szállás, illetve az étkezés költségeit.) A program kapcsán további részleteket a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a csalad.ro oldalon találnak, ugyanott lehet regisztrálni is október 5-ig.

Időjárás: Napsütéses, de éjjelente helyenként fagyos októberre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken közzétett előrejelzéséből.
Erdélyben, Máramarosban, Moldva területének nagy részén 8-10 Celsius-fok körül alakul az átlaghőmérséklet, az 1500 méternél alacsonyabb hegységekben és hegyek köztött elterülő medencékben viszont 4 és 8 fok közötti ez az érték. 1500 méter fölött 2-4 Celsius-fokra kell számítani, a hegycsúcsokon fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet. A meteorológusok hozzáteszik ugyanakkor, hogy trópusi légtömegek érkezése esetén októberben is előfordulhatnak nyárias napok.
A mai nap folyamán a nyugati és déli tájakon több órára kisüt a nap, máshol jobbára erősen felhős időre van kilátás. Északon, északkeleten előfordulhat gyenge eső. Délután 15-22 fokot mérhetünk. Este északnyugat felől hidegfront érkezik.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment