2018. október 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Rádiós önkéntes találkozók
Folytatódnak az októberi önkéntes találkozók. Székelyudvarhelyen ma délután három órától a Szent Pió lelkigyakorlatos házban találkozunk az önkéntesekkel. Október 9-én, holnap Marosvásárhelyen a Deus Providebit házban várjuk önkénteseinket délelőtt 11 órára. Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánia hittantermében szerdán lesz találkozó déli 12 órakor, Sepsiszentgyörgyön ugyancsak szerdán, délután fél öt órakor, a Krisztus Király altemplomban. Kolozsváron október 11-én, csütörtökön fél öt órakor tartjuk az önkéntes-találkozót a stúdió-teremben.

Légy önkéntes Németországban!
A Gyulafehérvári Caritas külföldi önkéntes szolgálatra hívja azokat a 18-27 év közötti fiatalokat, akik: nyitottak az idegen kultúrák megismerésére, szívesen kipróbálnák magukat új helyzetekben, kíváncsiak és tanulni szeretnének, vállalják az egy éves Németországban való tartózkodást, és vállalják a heti 39 órás munkát egy szociális intézményben. Jelentkezni még a mai napon lehetséges. Bővebb információkat a www.caritas-ab.ro oldalon találhatnak.

Önkéntes orvosok Erdélyben
Október 7-12 között ismét Erdélybe jönnek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai, akik a Hargita megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Idén 29 orvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Kápolnásfaluba, Csíkbánkfalvára, Csíkdánfalvára, Csíkmenaságba, Csíkrákosra, Csíkszentdomokosra, Csíkszentgyörgyre, Csíkszentimrére, Csíkszentmártonba, Csíkszentmiklósra, Csíkszépvízre, és Csíkszeredába, valamint Gyimesbükkbe látogatnak el. Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek-neurológus, gyermekfogorvosok, gyermekfül-orr-gégészek, gyermekszemészek, szülész-nőgyógyászok, gyermekortopéd, gyermek-gasztroenterológus, kézsebész, mentőápolók és szakorvosjelöltek vesznek részt.
Október 12-én, pénteken 10-14 óra között a hagyományoknak megfelelően a Magyar Parlament focicsapata Csíkszentdomokoson, a helyi közméltóságok csapatával, valamint a moldvai csángók csapatával játszik majd.

Konferencia a mélyszegénységről Székelyudvarheleyn
A gyulafehérvári Caritas „A mélyszegénység csökkentésének lehetőségei és újrateremtésének megelőzése” címmel konferenciát tart Székelyudvarhelyen holnap, október 9-én. A konferencia célja a hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatása terén létező jó gyakorlatok és módszerek bemutatása, valamint a témában érintett szakemberek közötti párbeszéd kialakulásának elősegítése a mélyszegénység megelőzésének és csökkentésének lehetőségei témában. Várnak minden érdeklődőt a Polgármesteri Hivatal Szent István termébe.

Diakónus szentelés Rómában
A római Pápai Német-Magyar kollégium növendékei számára évszázadok óta október 10-ke a szentelések napja. A Szent Ignác templomban szerdán délelőtt tíz órakor diakónussá szentelik a ditrói származású Kovács Szabolcsot.

Pasztorális referensek találkozója
Október 10-11 között a kolozsvári Manréza Lelkigyakorlatos Ház ad otthont a különböző területeken tevékenykedő pasztorális referensek találkozójának. A rendezvényen a négy erdélyi római katolikus egyházmegye pasztorális referensei vesznek majd részt.

Édesanyák lelkinapja Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Fiúból-férfit címmel lelki hétvége lesz fiúkat nevelő édesanyák részére, de szeretettel várják a lányos édesanyákat is. Vezető: Bakó Marika lelkigondozó és gyulafehérvári családpasztorációs munkacsoport. Jelentkezni október 10-ig lehet. Bővebb információk a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon kaphatók.

Személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat lesz október 15 -21 között „Amikor megérint valami abból, ami van, akkor Istennel találkozunk” mottóval. Jelentkezni a 0743 753 494-es telefonszámon lehet október 10-ig.

Szüreti bál a Mária Rádióval
Idén is hívjuk kedves önkénteseinket és hallgatóinkat egy közös ünneplésre Sepsibükszádra, október 27-én. Délután négy órától szentmisén veszünk részt a helyi plébániatemplomban, azt követően pedig a kultúrotthonban veszi kezdetét a batyus szüreti mulatság. A jó hangulat mellett várjuk Önöket tombolával, nótacsokorral, jó zenével és finom szőlővel. Részévteli díj: 20 Ron. Jelentkezni a 0744-472178-as telefonszámon lehetséges. Találkozzunk és adjunk hálát együtt a betakarított termésért!

Időjárás: A héten az évszaknak megfelelő hőmérsékletre kell számítani az ország nagy részén, Románia nyugati felében az ilyenkor megszokottnál magasabb értékek várhatók, számottevő csapadékra nincs kilátás.
Ma is sokat fog sütni a nap, de néhol egy-egy futó zápor még előfordulhat. Helyenként megélénkülhet az északias szél. A délutáni órákban 19 és 25 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 8.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyószárhegyi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Rádiós önkéntes találkozók
Folytatódnak az októberi önkéntes találkozók. Gyergyószentmiklóson ma délelőtt tíz órától a Szent Miklós plébánia hittantermében, majd Székelyudvarhelyen délután három órától a Szent Pió lelkigyakorlatos házban találkozunk az önkéntesekkel. Október 9-én, kedden Marosvásárhelyen a Deus Providevit házban várjuk önkénteseinket délelőtt 11 órára. Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánia hittantermében szerdán várjuk önkénteseinket déli 12 órakor, valamint Sepsiszentgyörgyön délután fél öt órakor a Krisztus Király altemplomban találkozunk. Kolozsváron október 11-én, csütörtökön fél öt órakor tartjuk az önkéntes-találkozót a stúdió-teremben.

Búcsúk Magyarok Nagyasszonya ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében Erdőszentgyörgyön  ma délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebránsa Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános lesz, a prédikációt Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános tartja.
A temesvári egyházmegyében Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából a magyar nemzetiségű búcsújárók keresik fel a máriaradnai kegytemplomot. Délelőtt 11 órakor az ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke.

Katekézis-sorozat a kolozsvári ferenceseknél
A mai nappal kezdődően minden hétfőn  heti rendszerességgel a kolozsvári ferences templomban este 20: 30-tól tízparancsolat- katekézis-sorozat indul 18-30 év közötti fiataloknak. Ez egy egészen új és hatásos módja a hitéletben való elinduláshoz, illetve az abban való megerősödéshez. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott katekézisek-tanítások, egy élő és személyes kapcsolatra hívnak meg a Jó Istennel és az Ő éltető szavával, a Bibliával. Ezek az alkalmak megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. Olaszországban, de más helyeken is, igen nagy népszerűségnek örvend a tízparancsolat-katekézis sorozat. Magyar nyelvterületen először a kolozsvári ferences templomban lesz hallható.További részletek: P. Pantea Tibor OFM a 0746 774 701-es telefonszámon.

Személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat lesz október 15 -21 között „Amikor megérint valami abból, ami van, akkor Istennel találkozunk” mottóval. Jelentkezni a 0743 753 494-es telefonszámon lehet október 10-ig.

Boldogabb családokért iskolai program önkénteseinek képzése
A Boldogabb családokért iskolai program önkénteseinek képzését csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban tartják. Legfőbb célkitűzése a család és a házasság védelmezése és erősítése a keresztény, illetve általános humán értékrend felmutatása és terjesztése által. Növelni szeretnénk az ifjúságban a hitet a harmonikus és boldog családi életet illetően. A program az iskolákban, osztályfőnöki órák keretében zajlik, főként önkéntesekből álló csoportok segítségével, közreműködésével. A képzésre olyan, szentségi házasságban élő házaspárokat, illetve szakembereket (pedagógusok, pszichológusok stb.) jelentkezését várják, akik vállalják, hogy a 2018/2019 – es tanévtől kezdődően legalább egy osztályban, három éves ciklusban, évi 6-10 foglalkozást tartanak az osztályfőnöki vagy vallásórák keretében. Jelentkezhetnek olyan fiatalok is, akik keresztény értékrend szerint készülnek a házasságra. A képzés kapcsán további részleteket a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján találnak, ugyanott lehet regisztrálni is a programra.

XVI. Márton Áron zarándoklat
Tizenhatodik alkalommal szervezik meg a zarándoklatot Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain; állomások: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne, Máramarossziget és a püspöki székhely, Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa vezeti. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul, és Csíkszeredán is áthaladva, útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726 107 002 vagy 0744 472 178.

Márton Áron püspök nyomában – autóbuszos túra
A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum és a Hargita Megyei Kulturális Központ Márton Áron püspök nyomdokain címmel hívja az érdeklődőket Erdély katolikus püspöke életét, munkásságát megismertető, valamint Felcsík épített örökségéből, természeti értékeiből, hagyományos mesterségeiből ízelítőt nyújtó egynapos, autóbuszos kirándulásra.
Túravezető: Hegedűs Enikő művészettörténész
Útvonal: Csíkszereda, Csíkkarcfalva (templom és gyógynövények), Csíkszentdomokos (Márton Áron Múzeum). Bővebb információ és jelentkezés a martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro e-mail-címen.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment